Azylium  
_TOGGLE_TOGGLE
_TOGGLE Menu główne

_TOGGLE Polecamy


































_TOGGLE Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.

ForumsPro › Oddział WARHEIM FS › Dyskusja ogólna [Warheim FS] › Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Pytania & odpowiedzi, spostrzeżenia, propozycje i modyfikacje.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku
<
1 2 3 ... 51 52 53 ... 92 93 94
>
View previous topic :: View next topic
Author Message
The following users give thanks for this topic Anonymous - Sb marca 26, 2011 01:17 AM, sirwit713 - Pn kwiet 03, 2011 12:43 PM, Doman - Wt May 03, 2011 12:56 PM, sugai - Pn lut 06, 2012 11:24 PM, wujass - Pt czerw 08, 2012 11:28 AM
Rollnik
Przytomny
Przytomny

Rollnik

Offline

Joined: stycz 04, 2012
Posts: 99
Location: Bydgoszcz
Filia Kujawsko-Pomorska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz May 03, 2012 07:16 PM
Reply with quote

Wypada się przywitać przed pierwszym postem. Cześć wszystkim Smile

A teraz nasz dylemat moralny Very Happy Zdarza się ze po ograbieniu przeciwnika trafia się fant, którego nasza banda niema na liście ekwipunku albo cudzy magiczny przedmiot. Co z takimi przedmiotami? Pozostaje tylko sprzedać czy jest jakaś opcja na używanie? Broń to pewnie dzięki Fechmistrzowi czy Strzelcowi można użyć, a co z innymi rzeczami? I co z magicznymi przedmiotami normalnie nie dostępnymi?

Back to top
View user's profile AIM Address
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1465
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz May 03, 2012 07:28 PM
Reply with quote

No to jeszcze to co mnie nurtuje:
1. Czy model może być zmuszony do ucieczki jeżeli jest związany walką wręcz z przeciwnikiem, tzn czy jest coś w podobnym stylu do WFB jak wynik starcia?

2. Napisałeś, że model powalony/oszołomiony który był związany walką z przeciwnikiem w momencie kiedy jego drużyna nie zdała testu rozbicia MOŻE zostać wyłączony z gry. Tzn może czy też jest wyłączony?

3. Jeżeli chodzi jeszcze o zombie. To powiedzmy, że trafiam, ranię ale nie na 6 i rzucam na efekt zranienia wynik poniżej 6 to co się dzieje z zombie? jest oszołomiony lub powalony?
Jeżeli oszołomiony lub powalony to czy można go wyłączyć z akcji atakując kolejnym modelem? I wtedy z automatu w przypadku jeżeli jest powalony w wyniku ataku drugiego modelu ginie, a w przypadku gdy jest oszołomiony jak zranię zombie choćby na 2 to też ginie?

4. Czy modele trudne do zabicia mogą otrzymać trafienie krytyczne? Bo:

Trafienia krytyczne:
Jeżeli w rzucie na zranienie wypadnie niemodyfikowane 6 to miało miejsce Trafienie Krytyczne. Należy ponownie wykonać rzut K6 i porównać wynik z TABELĄ TRAFIENIE KRYTYCZNE.
Wyjątkiem od tej sytuacji jest fakt, gdy atakujący musi wyrzucić niemodyfikowane 6 aby w ogóle zranić cel. Taki cios nie może zadać Trafienia Krytycznego – przeciwnik jest zbyt twardy, aby zostać poważnie zranionym przez tak cherlawe stworzenie!
Ponadto należy zauważyć, że każdy model może zadać tylko jedno Trafienie Krytyczne na fazę walki wręcz, a więc jeżeli postać posiada kilka ATAKÓW to jedynie pierwsza 6 w rzucie na zranienie będzie traktowana jako Trafienie Krytyczne.

Czy to oznacza, że takiego zombie nie można potraktować krytykiem?

5. Czy model powalony/oszołomiony może się obrócić/wstać tylko w swoje turze ruchu?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8185
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz May 03, 2012 07:49 PM
Reply with quote

Rollnik wrote:
Wypada się przywitać przed pierwszym postem. Cześć wszystkim Smile

Cześć Smile
Rollnik wrote:
A teraz nasz dylemat moralny Very Happy Zdarza się ze po ograbieniu przeciwnika trafia się fant, którego nasza banda niema na liście ekwipunku albo cudzy magiczny przedmiot. Co z takimi przedmiotami? Pozostaje tylko sprzedać czy jest jakaś opcja na używanie? Broń to pewnie dzięki Fechmistrzowi czy Strzelcowi można użyć, a co z innymi rzeczami? I co z magicznymi przedmiotami normalnie nie dostępnymi?
Jeżeli kompania w drodze Grabieży pozyska oręż, którego nie ma na liście ekwipunku, to bohaterowie mogą go używać po poznaniu umiejętności Fechmistrz/Strzelec.

Jeśli wejdzie w posiadanie przedmiotu magicznego, którego normalnie nie może kupić to o ile jest to oręż/pancerz stosuje się zasady jak do oręża/pancerza właśnie - przy takich przedmiotach w nawiasie opisane jest co to za oręż/pancerz.

Inne przedmioty mogą być używane zgodnie z przeznaczeniem i opisem.

Drużyny, nie mogą nabyć określonych przedmiotów, ale jeśli wejdą w posiadanie takich artefaktów w inny sposób, to bohaterowie mogą ich używać.

Pepe wrote:
No to jeszcze to co mnie nurtuje:
1. Czy model może być zmuszony do ucieczki jeżeli jest związany walką wręcz z przeciwnikiem, tzn czy jest coś w podobnym stylu do WFB jak wynik starcia?

2. Napisałeś, że model powalony/oszołomiony który był związany walką z przeciwnikiem w momencie kiedy jego drużyna nie zdała testu rozbicia MOŻE zostać wyłączony z gry. Tzn może czy też jest wyłączony?

3. Jeżeli chodzi jeszcze o zombie. To powiedzmy, że trafiam, ranię ale nie na 6 i rzucam na efekt zranienia wynik poniżej 6 to co się dzieje z zombie? jest oszołomiony lub powalony?
Jeżeli oszołomiony lub powalony to czy można go wyłączyć z akcji atakując kolejnym modelem? I wtedy z automatu w przypadku jeżeli jest powalony w wyniku ataku drugiego modelu ginie, a w przypadku gdy jest oszołomiony jak zranię zombie choćby na 2 to też ginie?

4. Czy modele trudne do zabicia mogą otrzymać trafienie krytyczne? Bo:

Trafienia krytyczne:
Jeżeli w rzucie na zranienie wypadnie niemodyfikowane 6 to miało miejsce Trafienie Krytyczne. Należy ponownie wykonać rzut K6 i porównać wynik z TABELĄ TRAFIENIE KRYTYCZNE.
Wyjątkiem od tej sytuacji jest fakt, gdy atakujący musi wyrzucić niemodyfikowane 6 aby w ogóle zranić cel. Taki cios nie może zadać Trafienia Krytycznego – przeciwnik jest zbyt twardy, aby zostać poważnie zranionym przez tak cherlawe stworzenie!
Ponadto należy zauważyć, że każdy model może zadać tylko jedno Trafienie Krytyczne na fazę walki wręcz, a więc jeżeli postać posiada kilka ATAKÓW to jedynie pierwsza 6 w rzucie na zranienie będzie traktowana jako Trafienie Krytyczne.

Czy to oznacza, że takiego zombie nie można potraktować krytykiem?

5. Czy model powalony/oszołomiony może się obrócić/wstać tylko w swoje turze ruchu?

1. Jeżeli nie zda testu Sam w walce, to Ucieka!.

2. Jeżeli przeciwnik goni taki model, to wyłącza go automatycznie. Ale może próbować oszczędzić przeciwnika.

3. Rzut na zranienie i rzut na efekt zranienia to różne rzutu i nie wiążą się. Jeżeli zranisz Zombie (nawet minimalnym wynikiem) to dopiero kolejnym rzutem ustalasz co się dzieje z przeciwnikiem - to właśnie jest rzut na efekt zranienie.

Quote::
TRUDNY DO ZABICIA: Zombie to wyjątkowo twardzi ożywieńcy, którzy walczą nawet rozczłonkowani. Zombie zostaje Wyłączony z akcji! jedynie przy wyniku 6 w rzucie na TABELĘ EFEKT ZRANIENIA. Wynik 1-5 traktowany jest jako Oszołomiony!.

Zombie może zostać tylko Oszołomiony!, więc drugim modelem możesz go wyłączyć zgodnie z normalnymi zasadami, czyli musisz zranić Zombie. Nie wykonujesz już rzutu na Efekt Zranienia.

4. Jak pisałem powyżej rzut na zranienie i rzut na efekt zranienia to różne rzuty. A więc Zombie może dostać krytyka.

5. Tak.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1465
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz May 03, 2012 08:01 PM
Reply with quote

No to dowiaduje się coraz to nowych rzeczy. Nie myśl sobie, że nie czytałem podręcznika bo pytam o tak błahe sprawy. Czytałem ale dopiero podczas gry człowiek się najwięcej uczy i wtedy rodzą się pytania i wątpliwości.

Jeszcze jedno czy modele band wampirów również zdają test sam w walce?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8185
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz May 03, 2012 08:09 PM
Reply with quote

Nieumarli (podobnie jak Demony) automatycznie zdają test Sam w walce.

Przy okazji, zauważyłem, że nie ma tego w opisie Zasady Specjalnej Demon i Nieumarły - co uzupełnię w następnej edycji.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
wujass
Przytomny
Przytomny

wujass

Offline

Joined: kwiet 19, 2012
Posts: 118

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz May 03, 2012 09:57 PM
Reply with quote

Witam.
Mam kolejne pytanie Smile
Czy w fazie strzeleckiej deklaruje strzelenie każdym symultanicznie ,czy mogę strzelać po kolei ,bez wcześniejszej deklaracji. Co prowadzi do kwestii ,czy jeśli jeden strzelec powali na ziemię/oszołomi mój model z broni strzeleckiej ,to kolejny strzelec wroga w tej samej rundzie może zabić go automatycznym trafieniem.

I czy kiedy powaliłem w swojej rundzie wroga na ziemię/oszołomiłem ,czy nadal jestem w walce ? Tj. czy można do mnie strzelać ?
Pozdrawiam


_________________
Jako żywo !
Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8185
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz May 03, 2012 10:08 PM
Reply with quote

Strzelanie wrote:
Gracz powinien wyznaczyć do strzału jedną ze swych jednostek i wybrać jeden z modeli wroga na cel ostrzału. Po wyznaczeniu celu należy odmierzyć zasięg i rozpatrzyć strzelanie zgodnie z podanymi zasadami. Następnie należy przejść do kolejnej postaci strzeleckiej i postępować jak poprzednio. Należy kontynuować strzelanie, póki nie wystrzelą wszystkie wyznaczone do strzału modele uzbrojone w broń dystansową.
Czyli strzelasz po kolei.

Model nadal pozostaje związany walką wręcz.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1465
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pt May 04, 2012 04:43 AM
Reply with quote

A kiedy można wyjść z walki? Czy np walcząc dwoma modelami z jednym który jest oszołomiony/powalony można opuścić walkę przynajmniej jednym z tych dwóch?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8185
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pt May 04, 2012 10:20 AM
Reply with quote

Pepe wrote:
A kiedy można wyjść z walki? Czy np walcząc dwoma modelami z jednym który jest oszołomiony/powalony można opuścić walkę przynajmniej jednym z tych dwóch?
W takim przypadku model Oszołomiony! (o ile przeciwnik walczy jeszcze z przynajmniej jednym modelem) może odejść na 2".

Model walczący nie może dobrowolnie opuścić walki z przeciwnikiem, który walczy.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1465
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pt May 04, 2012 05:50 PM
Reply with quote

quidamcorvus wrote:

Quote::
TRUDNY DO ZABICIA: Zombie to wyjątkowo twardzi ożywieńcy, którzy walczą nawet rozczłonkowani. Zombie zostaje Wyłączony z akcji! jedynie przy wyniku 6 w rzucie na TABELĘ EFEKT ZRANIENIA. Wynik 1-5 traktowany jest jako Oszołomiony!.

Zombie może zostać tylko Oszołomiony!, więc drugim modelem możesz go wyłączyć zgodnie z normalnymi zasadami, czyli musisz zranić Zombie. Nie wykonujesz już rzutu na Efekt Zranienia.

Tzn, że model trudny do zabicia można wyłączyć z akcji tylko na te dwa sposoby: 1. 6 w T.E.Z. i jeżeli jest oszołomiony rzucając wynik pozwalający na zranienie go niekoniecznie 6.

Back to top
View user's profile
drachu
Przebudzony
Przebudzony

drachu

Offline

Joined: May 27, 2011
Posts: 305
Location: Gdańsk

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pt May 04, 2012 07:34 PM
Reply with quote

Właśnie tak.

Back to top
View user's profile Visit poster's website
wujass
Przytomny
Przytomny

wujass

Offline

Joined: kwiet 19, 2012
Posts: 118

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 05, 2012 08:52 AM
Reply with quote

Pytanie z serii dziwnych Smile
Model posiadający skill: lekka jazda, nie jest traktowany jako duży cel.Tak więc ,czy może ukrywać się na normalnych zasadach ?


_________________
Jako żywo !
Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8185
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 05, 2012 09:32 AM
Reply with quote

wujass wrote:
Pytanie z serii dziwnych Smile
Model posiadający skill: lekka jazda, nie jest traktowany jako duży cel.Tak więc ,czy może ukrywać się na normalnych zasadach ?
Tak. Zresztą DUŻE CELE też mogą Ukrywać się. Tyle, że z racji gabarytów będzie im trudniej spełnić warunek, znalezienia się za osłoną - czyli mniej niż połowa ciała może być widoczna dla przeciwnika (tak jak podano w akapicie Osłony w rozdziale Strzelanie).


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
wujass
Przytomny
Przytomny

wujass

Offline

Joined: kwiet 19, 2012
Posts: 118

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 05, 2012 09:42 AM
Reply with quote

Dzięki. To graliśmy na trochę home rules'ach .


_________________
Jako żywo !
Back to top
View user's profile
MORFI
Nieświadomy
Nieświadomy

MORFI

Offline

Joined: May 05, 2012
Posts: 18

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 05, 2012 10:07 AM
Reply with quote

witam
Jedno pytanie które mnie zastanawia
Czy lekka kawaleria może posiadać ciężkie, średnie zbroje ?

Back to top
View user's profile AIM Address
<
1 2 3 ... 51 52 53 ... 92 93 94
>
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku

 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
Sticky
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Pytania i odpowiedzi...
...do wersji Ostatnia Faktoria.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 3, 4, 5 ]
63 quidamcorvus 2741 Pytania i odpowiedzi.....
 Pn grud 02, 2018 04:08 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Frostgrave Pytania 7 Staś 2209 Pytania
 Śr sierp 10, 2016 01:28 PM 
drachu View latest post
Normal
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Mitterherbst...
...do wersji podręcznika Mitterherbst.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 18, 19, 20 ]
296 quidamcorvus 20594 Dyskusja ogólna (pyta...
 Pn stycz 15, 2018 02:09 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2k6...
...do wersji podręcznika 2k6.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 64, 65, 66 ]
983 quidamcorvus 88880 Re: Dyskusja ogólna (...
 Śr czerw 21, 2017 03:20 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Pytania & odpowiedzi [Mordheim] Pytania różne
Gdy w trakcie rozgrywki wyjdą niejasności
[ Go to pageGo to page: 1 ... 26, 27, 28 ]
407 Izwor 148541 Pytania różne
 Pn kwiet 30, 2017 06:01 PM 
M.T. View latest post
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

_TOGGLE O użytkowniku

_TOGGLE Sondaż
Muzyka w trakcie rozgrywania potyczki?

Tak
66 %66 %66 %
Nie
12 %12 %12 %
Czasami
20 %20 %20 %
Wyniki :: Ankiety

Głosów: 167
Komentarzy: 0

The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy