Azylium  
_TOGGLE_TOGGLE
_TOGGLE Menu główne

_TOGGLE Polecamy


































_TOGGLE Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.

ForumsPro › Oddział WARHEIM FS › Dyskusja ogólna [Warheim FS] › Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Pytania & odpowiedzi, spostrzeżenia, propozycje i modyfikacje.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku
<
1 2 3 ... 52 53 54 ... 92 93 94
>
View previous topic :: View next topic
Author Message
The following users give thanks for this topic Anonymous - Sb marca 26, 2011 01:17 AM, sirwit713 - Pn kwiet 03, 2011 12:43 PM, Doman - Wt May 03, 2011 12:56 PM, sugai - Pn lut 06, 2012 11:24 PM, wujass - Pt czerw 08, 2012 11:28 AM
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8196
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 05, 2012 10:12 AM
Reply with quote

MORFI wrote:
Jedno pytanie które mnie zastanawia
Czy lekka kawaleria może posiadać ciężkie, średnie zbroje ?
Kawalerzysta ograniczony jest jedynie listą ekwipunku kompanii w której służy. Jednak kawalerzyście nie przysługuje dodatkowa ochrona z racji dosiadania wierzchowca, podobnie nie otrzymuje bonusu, który zapewnia kropierz/ladry.
Czyli od strony mechaniki, jeździec może używać pancerza zgodnie z listą ekwipunku, pancerz na wierzchowcu choć nie jest zabroniony, to nie daje żadnych bonusów.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Doman
Widzący
Widzący

Doman

Joined: marca 07, 2011
Posts: 1111
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 05, 2012 10:57 AM
Reply with quote

jest jeszcze kusza z AP?


_________________
Smitowanie wydłuża ptaka:*
Back to top
View user's profile
drachu
Przebudzony
Przebudzony

drachu

Offline

Joined: May 27, 2011
Posts: 305
Location: Gdańsk

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 05, 2012 11:19 AM
Reply with quote

Jest.

Back to top
View user's profile Visit poster's website
MORFI
Nieświadomy
Nieświadomy

MORFI

Offline

Joined: May 05, 2012
Posts: 18

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 05, 2012 02:29 PM
Reply with quote

czyli ciężkiej kawaleria jest do bani lepiej lekką bo tracisz - 1 armora a zyskujesz możliwość strzelania po zebraniu szybkość itp. co za bezsens?

Back to top
View user's profile AIM Address
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8196
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 05, 2012 02:44 PM
Reply with quote

MORFI wrote:
czyli ciężkiej kawaleria jest do bani lepiej lekką bo tracisz - 1 armora a zyskujesz możliwość strzelania po zebraniu szybkość itp. co za bezsens?

Ciężko zrozumieć twoją wypowiedź.
Ale jeśli chodzi ci o różnicę pomiędzy ciężką a lekką jazdą, to: lekka jazda może strzelać po biegu (jeśli broń dystansowa nie posiada cechy oręża Ruch lub Strzał, test z -1 do trafienia), nie jest traktowana jak Duży Cel, i może wykonać ruch po udanej mobilizacji ale nie ma bonusów do pancerza.
W przypadku bohaterów jest to umiejętność którą trzeba nabyć, a w przypadku stronników jest to zasada specjalna jednostki - taka jak szermierz, czy fanatyk.
Kawalerzysta z bonusem +1 (czy +2 w przypadku kropierza) będzie służył do innych celów.
Gdzie tu bezsens?


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
MORFI
Nieświadomy
Nieświadomy

MORFI

Offline

Joined: May 05, 2012
Posts: 18

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 05, 2012 03:06 PM
Reply with quote

napisałem "ciężka kawaleria jest do bani" lepiej brać lekką kawaleria bo jest lepsza to jest dosyć dziwne... napisz jakie ma bonusy ciężka kawaleria

Back to top
View user's profile AIM Address
drachu
Przebudzony
Przebudzony

drachu

Offline

Joined: May 27, 2011
Posts: 305
Location: Gdańsk

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 05, 2012 03:34 PM
Reply with quote

Ciężka kawaleria ma bonus +1 do rzutu na pancerz. Tylko.

Ale to dużo - bo ciężka kawaleria służy głównie do nap.... wręcz. Dlatego strzał po ruchu, czy łatwiejsza mobilizacja do niczego im nie służy. Za to zwiększony pancerz owszem.

Dzięki temu da się łatwo wykręcić koleżkę, który ma save na 2+ (albo i na 1+, chociaż wtedy trzeba zainwestować w kropierz) i potrzeba niezłego farta (najlepiej wspartego mocną bronią) żeby typa zdjąć. Fajnym przykładem jest rycerz najemny - głupie 50 zk, a jak tłucze Smile

Nie jest do bani. Tylko służy do czegoś innego niż lekka. Testowane Smile

Back to top
View user's profile Visit poster's website
MORFI
Nieświadomy
Nieświadomy

MORFI

Offline

Joined: May 05, 2012
Posts: 18

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 07, 2012 01:56 AM
Reply with quote

Czy czar z domeny metalu naostrzenie broni można użyć na kusze i będzie dawało + 1 do ranienia? a także trucizna czarny jad?

Back to top
View user's profile AIM Address
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8196
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 07, 2012 08:29 AM
Reply with quote

MORFI wrote:
Czy czar z domeny metalu naostrzenie broni można użyć na kusze i będzie dawało + 1 do ranienia? a także trucizna czarny jad?

Jeśli pytasz, czy można jednocześnie zaczarować i pokryć trucizną ten sam oręż, to tak można. Nie można łączyć ze sobą trucizn.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Lazy
Nieświadomy
Nieświadomy

Lazy

Offline

Joined: May 07, 2012
Posts: 3

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 07, 2012 11:07 AM
Reply with quote

Witam wszystkich Smile

Mam pytanko co do Elfiego płaszcza. Nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi więc przepraszam jeśli zadaje pytanie które już padło. Zastanawiałem się nad kupnem tego cudeńka tyle że nie wiem którą cenę mam brać pod uwagę. Tą z opisu 20+K6x10 czy też tą z tabelki 50+K6x10 Mysli

Z góry dziękuję za wyrozumiałość.


Last edited by Lazy on Pn May 07, 2012 11:48 AM; edited 1 times in total
Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8196
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 07, 2012 11:18 AM
Reply with quote

Właściwa cena to ta z opisu: 20+K6x10.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
wujass
Przytomny
Przytomny

wujass

Offline

Joined: kwiet 19, 2012
Posts: 118

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 07, 2012 11:24 AM
Reply with quote

Witam mam kolejne pytanie. Czy w czasie fazy strzelania, po wykonaniu ruchu można strzelić z kuszy powtarzalnej/pistoletu strzałkowego powt i procy(na 9cali) wykonać po 2 strzały?


_________________
Jako żywo !
Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8196
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 07, 2012 11:44 AM
Reply with quote

Tak. Z modyfikatorem -1 za wielokrotny strzał.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1468
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 12, 2012 04:27 AM
Reply with quote

No i rozegrałem kolejną potyczkę moimi krasnalami z krwawymi smokami. Jak zwykle mam masę pytań po rozgrywce, oto one:

1. Co się dzieje z ekwipunkiem jeżeli model zginie? Zostaje w skarbcu czy przepada? - Ok na to już znalazłem odp.

2. Grupa stronników składała się z 2 modeli jeden z nich wyłączył z akcji 1 model wroga, a drugi 2 modele. W scenariuszu była nagroda +1 PD za każdy model wyłączony z akcji. Czyli dostają 3 pkt doświadczenia?

3. Co się dzieje w przypadku gdy model który ma cechę głód krwi walcząc z 2 przeciwnikami wyłączy z akcji jeden z nich? Stoi nad trupem dopóki nie zda Cp i zbiera baty od drugiego modelu? Nie walczy?

4. Czy jest uderzenie krytyczne w model oszołomiony?

5. Czy model oszołomiony również zdaje test sam w walce?

6. Wynik 56 w tabeli poważnych obrażeń. Wyrzuciłem później 6 i co to znaczy, że model będzie nienawidził wszystkich modeli należących do
wrogiej drużyny oraz wszystkich drużyn tego typu. To, że będzie nienawidził wszystkich modeli krwawych smoków to ok, ale jakie to są drużyny tego typu?

7. Zginął mi bohater, który ma 12 pkt doświadczenia na początku rozgrywki. I teraz muszę wyrzucić 12 na 2k6 aby móc go rekrutować z doświadczeniem takim jakim rozpoczyna kampanię, czy też rekrutuję go z zerowym? Jest to gdzieś opisane?

8. Czy model siejący strach jest na niego odporny? Pytanie bierze się stąd, że w wyniku rzutu na tabelę poważnych obrażeń miałem wyniki: (64) PRZERAŻAJĄCE BLIZNY, a następnie (62-63) TO CO NAS NIE ZABIJE, TO NAS WZMOCNI. W tym przypadku sieje strach i jestem na niego odporny, ale moje pytanie nadal jest aktualne. Ubiegając pytanie w jaki sposób miałem na jednym bohaterze 2 rzuty na TPO, to odpowiem miałem pierwszy rzut (16-21) WIELOKROTNIE ZRANIONY a później wynik 6 :/

9. Co oznacza zapis +2 do efektu zranienia w tabelce trafień krytycznych - zazwyczaj jest przy wyniku 5-6?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8196
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 12, 2012 09:40 AM
Reply with quote

1. Zostaje w skarbcu.

2. Modele stronników nie zdobywają PD za wyłączonych przeciwników.

3. Odpowiedź na twoje pytanie znajduje się w opisie zasady specjalnej:

Quote::
Niektóre stworzenia są uzależnione od zapachu krwi, która działa na nie narkotyzująco. Jeśli stwór w fazie walki wręcz Wyłączy z akcji! wrogi model i nie będzie związany walką z inną postacią, musi wykonać test CP. Jeżeli uda się zdać test, to wszystko jest w najlepszym porządku – stworzenie zachowuje się rozsądnie i porusza się w normalny sposób.
Jeżeli test zakończył się niepowodzeniem, to nie jest dobrze, a model momentalnie zapomina, co ma ze sobą zrobić. Stworzenie do końca tury zatrzymuje się przy Wyłączonym z akcji! przeciwniku i zaczyna delektować się zapachem krwi oraz upajać widokiem konającego wroga.
Powyższe zasady obowiązują aż do początku kolejnej tury tych stworzeń (lub tury drużyny jeśli do jakiejś należą), kiedy to w fazie rozpoczęcia tury przeprowadzą one ponowny test, by sprawdzić, czy przełamały GŁÓD KRWI. Efekty działania GŁODU KRWI zostaną zakończone automatycznie również w sytuacji, gdy stwór zostanie związany walką wręcz, albowiem instynkt walki przezwycięża GŁÓD KRWI.


4. Tak. Chociaż w większości przypadków nie ma to znaczenia.

5. Dopóki jest Oszołomiony! lub Powalony na ziemię! nie zdaje testu. Jak powstanie, zdaje normalnie.

6. Będzie nienawidził wszystkich kompanii Krwawych Smoków.

7. Bohatera rekrutujesz z takim doświadczeniem jak zapisano w podręczniku. Nie musisz rzucać 2K6. Ta zasada dotyczy rekrutacji zaawansowanych stronników.

8. Tak, model który sieje Strach jest odporny na Strach.

9. To znaczy, że do wyniku rzutu K6 na Efekt zranienia dodajesz +2. Oznacza, to że łatwiej Wyłączyć model z akcji!.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
<
1 2 3 ... 52 53 54 ... 92 93 94
>
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku

 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
Sticky
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Pytania i odpowiedzi...
...do wersji Ostatnia Faktoria.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 3, 4, 5 ]
65 quidamcorvus 2887 Pytania i odpowiedzi.....
 Pn grud 16, 2018 08:11 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Frostgrave Pytania 7 Staś 2242 Pytania
 Śr sierp 10, 2016 01:28 PM 
drachu View latest post
Normal
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Mitterherbst...
...do wersji podręcznika Mitterherbst.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 18, 19, 20 ]
296 quidamcorvus 21228 Dyskusja ogólna (pyta...
 Pn stycz 15, 2018 02:09 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2k6...
...do wersji podręcznika 2k6.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 64, 65, 66 ]
983 quidamcorvus 90902 Re: Dyskusja ogólna (...
 Śr czerw 21, 2017 03:20 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Pytania & odpowiedzi [Mordheim] Pytania różne
Gdy w trakcie rozgrywki wyjdą niejasności
[ Go to pageGo to page: 1 ... 26, 27, 28 ]
407 Izwor 150085 Pytania różne
 Pn kwiet 30, 2017 06:01 PM 
M.T. View latest post
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

_TOGGLE O użytkowniku

_TOGGLE Sondaż
Muzyka w trakcie rozgrywania potyczki?

Tak
66 %66 %66 %
Nie
12 %12 %12 %
Czasami
20 %20 %20 %
Wyniki :: Ankiety

Głosów: 167
Komentarzy: 0

The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy