_TOGGLE_TOGGLE
 
_TOGGLE Menu główne
 Opcje użytkownika Forum Strona główna Zasady Społeczność
 Groups
 Szukaj Web
 Newsletter Pro
_TOGGLE Polecamy



























_TOGGLE Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.
Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Pytania & odpowiedzi, spostrzeżenia, propozycje i modyfikacje.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku
<
1 2 3 ... 10 11 12 ... 36 37 38
>
View previous topic :: View next topic
Author Message
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 7292
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Pt czerw 13, 2014 05:45 PM
Reply with quote

Rozumiem, że chodzi ci o krytyk 1-2 z broni naturalnej.

W przypadku zabójczego ciosu 6 na trafienie i 5+ na zranienie oznacza automatyczne WzA! przeciwnika - ewentualne krytyki nie mają tu znaczenia.

W przypadku zatrutego ataku - krytyk 1-2 z broni naturalnej oznacza konieczność powtórzenia rzutu na trafienie.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
softiron
Przebudzony
Przebudzony

softiron

Offline

Joined: sierp 15, 2013
Posts: 172
Location: Katowice
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Pt czerw 13, 2014 06:35 PM
Reply with quote

tak ale czy MUSZĘ wykonać rzut na zranienie w przypadku 6 na trafienie z zatrutego ataku?
wyjaśniałeś że "warto rzucić" czyli sugeruje to wybór, podstawka mówi "należy rzucić"

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 7292
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Pt czerw 13, 2014 07:32 PM
Reply with quote

Musisz, szczegolnie w przypadku broni naturalnej.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
softiron
Przebudzony
Przebudzony

softiron

Offline

Joined: sierp 15, 2013
Posts: 172
Location: Katowice
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Pt czerw 13, 2014 08:10 PM
Reply with quote

a miało być tak pięknie...
zestaw pytań od pewnego elfa z lasu:

1. stronnik ma 11PD, dostaje 4 czyli wychodzi poza skalę. Normalnie pewnie by się zmarnował ale w awansie zostaje bohaterem... z 14 czy 15 PD?

2. dalej dziczyzna. wspomniałeś że tylko bohaterowie. Ci którzy właśnie awansowali w obecnej sekwencji też? bo eksplorować tacy chyba nie mogą to może i strzelać do żubrów też?

3. walka dwoma różnymi brońmi ręcznymi. atak z off-hand model wykonuje jako ostatni SWÓJ atak czy "uderza jako ostatni"

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 7292
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Pt czerw 13, 2014 11:33 PM
Reply with quote

1. 14 PD, bo tyle mógł mieć maksymalnie w chwili awansu, czyli w czasie rozgrywania sekwencji po potyczce.

2. Nie, tylko ci bohaterowie, którzy jako bohaterowie brali udział w ostatniej rozgrywce.

3. Nie rozumiem określenia "atak z off-hand"?


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Grish
Świadomy
Świadomy

Grish

Offline

Joined: kwiet 29, 2014
Posts: 729
Location: Będzin/Sosnowiec
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Sb czerw 14, 2014 01:42 PM
Reply with quote

Dziki ork ma już rembak, chcę mu dokupić drugi.
Czy za drugi dostaje kolejne "+1" do siły i będzie miał 5 w I turze walki?
Dostaje dodatkowy atak, zgadza się? Będzie miał zatem 3, bo jeden miał już z furii.
Drugi rembak obowiązuje zasada "-1 do trafienia" oraz "WT trafionego przeciwnika zostaje zwiększona o +1"?


_________________
fatlazypainter.blogspot.com
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1319
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Sb czerw 14, 2014 06:43 PM
Reply with quote

1. Nie. Wszystkie ataki wykona z premią +1 S.
2. Tak ma drugą broń w związku z tym wykonuje trzy ataki.
3. Tak rembak trzymany w drugiej ręce będzie uderzał z karami o których wspomniałeś.

Back to top
View user's profile
softiron
Przebudzony
Przebudzony

softiron

Offline

Joined: sierp 15, 2013
Posts: 172
Location: Katowice
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Sb czerw 14, 2014 07:13 PM
Reply with quote

chodzi o atak drugą różną bronią trzymaną w drugiej ręce.

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 7292
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Sb czerw 14, 2014 07:28 PM
Reply with quote

Jest tak jak napisał Pepe.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
softiron
Przebudzony
Przebudzony

softiron

Offline

Joined: sierp 15, 2013
Posts: 172
Location: Katowice
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Sb czerw 14, 2014 09:54 PM
Reply with quote

quidamcorvus wrote:
Rozumiem, że chodzi ci o krytyk 1-2 z broni naturalnej.

W przypadku zabójczego ciosu 6 na trafienie i 5+ na zranienie oznacza automatyczne WzA! przeciwnika - ewentualne krytyki nie mają tu znaczenia.

W przypadku zatrutego ataku - krytyk 1-2 z broni naturalnej oznacza konieczność powtórzenia rzutu na trafienie.

nadal mam niejasną kwestię...
broń naturalna zatruty atak + zabójczy cios wszystko w jednym szlagu.
trafiam 6, ranie 6... i co dalej? rzucam krytyk bo z b.n.z.a musze czy nie rzucam bo zabójczy cios jest ważniejszy?

pepe na moje nie odpowiedział ale zakładam że walcząc dwoma różnymi brońmi jednoręcznymi dodatkowy atak przysługujący z drugiej broni wykonam na koniec swojej sekwencji ataków a nie jako "atakuje jako ostatni"

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 7292
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Sb czerw 14, 2014 09:57 PM
Reply with quote

Jeżeli masz zabójczy cios, zatruty atak i broń naturalną, to tak jak napisałeś 6 na trafienie i 6 na zranienie oznacza automatyczne WzA! przeciwnika przez zabójczy cios i jeśli przeciwnik nie ma Ochrony Magicznej to nic więcej cię nie interesuje.

Zgadza się, atak z drugiej broni wykonujesz na końcu własnej serii ataków.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
pan_sarin
Przebudzony
Przebudzony

pan_sarin

Offline

Joined: czerw 05, 2014
Posts: 176

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Pn czerw 15, 2014 10:48 PM
Reply with quote

Dziś zagraliśmy pierwszą testową potyczkę - pokochałem warheima od razu ;]

Pozwole sobie więc otworzyć wór z pytaniami i zadać narazie tylko 3 pytania
1) Jeżeli dobrze rozumiem to test na rozbicie wykonuje co ture jeżeli moja armia straciła minimum 25% . Jeżeli w obu armiach jest np 60 i 70% jednostek, to kazda na poczatku swojej rundy robi test rozbicia?

2) Czy umiejętnośc rajtar obowiązuje wszystkie pistolety, czy tylko zwykle ? (w opisie fabularnym jest mowa o pistoletach fabularnych , ale w zasadzie rajtar juz wyrózniona jest ntylko nazwa pistolet)

3) Czy ogłuszona jednostka dalej związuje mnie w walce?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 7292
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 0.5
Posted: Pn czerw 15, 2014 11:26 PM
Reply with quote

pan_sarin wrote:
Dziś zagraliśmy pierwszą testową potyczkę - pokochałem warheima od razu ;]
Cieszy mnie to bardzo Smile

pan_sarin wrote:
Pozwole sobie więc otworzyć wór z pytaniami i zadać narazie tylko 3 pytania
1) Jeżeli dobrze rozumiem to test na rozbicie wykonuje co ture jeżeli moja armia straciła minimum 25% . Jeżeli w obu armiach jest np 60 i 70% jednostek, to kazda na poczatku swojej rundy robi test rozbicia?
Tak.

pan_sarin wrote:
2) Czy umiejętnośc rajtar obowiązuje wszystkie pistolety, czy tylko zwykle ? (w opisie fabularnym jest mowa o pistoletach fabularnych , ale w zasadzie rajtar juz wyrózniona jest ntylko nazwa pistolet)
W przypadku stronników podlegających tej zasadzie specjalnej zdolność odnosi się do pistoletów, które posiadają w ekwipunku, czyli przeważnie zwykłych prochowych pistoletów.

W przypadku umiejętności strzeleckiej, którą mogą nabyć bohaterowie, zdolność wpływa na prochowe pistolety i pistolety pojedynkowe oraz na pistolety strzałkowe.

pan_sarin wrote:
3) Czy ogłuszona jednostka dalej związuje mnie w walce?
Jeżeli twój model Oszołomi! lub Powali na ziemię! przeciwnika, to może opuścić walkę. Choć lepiej dobić wroga.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
SzczurTezCzlowiek
Nieświadomy
Nieświadomy

SzczurTezCzlowiek

Offline

Joined: czerw 16, 2014
Posts: 20

Post Post subject: [prośba o wyjaśnienie] Zasada specjalna: mięso armatnie
Posted: Pn czerw 16, 2014 08:55 AM
Reply with quote

Witam,

mógłby ktoś mi wytłumaczyć na czym dokładnie polega zasada mięso armatnie niewolników klanu moulder? Najlepiej na przykładzie.

"MIĘSO ARMATNIE: Skaveni mogą z własnej woli obrać na cel model wroga, który
pozostaje związany walką wręcz z niewolnikiem, ale nie z innym sprzymierzonym
modelem. Ponieważ walczący są w ciągłym ruchu, wszystkie udane trafienia
muszą być losowo rozdzielone pomiędzy walczących. Należy wykonać rzut K6.
Wynik 1-3 oznacza, że trafiony został model niewolnika, rezultat 4+ oznacza trafienie
przeciwnika. Jeżeli w walkę zaangażowanych jest wiele modeli, należy dokonać
dalszego rozdzielenia trafień, by ustalić, który z nich został trafiony."


Strona 339 Warheim_FS_RULEBooK_0.5c.pdf

1. Co oznacza "Skaveni mogą z własnej woli obrać na cel model wroga" ?

2. "Ponieważ walczący są w ciągłym ruchu, wszystkie udane trafienia
muszą być losowo rozdzielone pomiędzy walczących"
rozumiem że wszystkie ataki niewolników jak i jednostek z którymi walczą uderzają losową postac? Czyli jednostka może uderzyć samą siebie?


ps: proszę o info w prwyatnej wiadomości, jeżeli jest to złe miejsce na zadawanie takich pytań.

Pozdrawiam

Back to top
View user's profile
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1319
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: [prośba o wyjaśnienie] Zasada specjalna: mięso armatnie
Posted: Pn czerw 16, 2014 10:05 AM
Reply with quote

Nie jestem prorokiem ale chodzi o ataki wykonane bronią strzelecką. I jeżeli strzelasz do wrogiego modelu który jest zaangażowany walką wręcz z niewolnikiem to sprawdzasz który model oberwał. Pewnie teraz QC to uściśli jeżeli jest tak jak napisałem.

Back to top
View user's profile
<
1 2 3 ... 10 11 12 ... 36 37 38
>
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku

 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
Sticky
No new posts Frostgrave Pytania 7 Staś 865 Pytania
 Śr sierp 10, 2016 01:28 PM 
drachu View latest post
Normal
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Mitterherbst...
...do wersji podręcznika Mitterherbst.
[ Go to pageGo to page: 1, 2 ]
26 quidamcorvus 418 Dyskusja ogólna (pyta...
 Cz sierp 10, 2017 09:18 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2k6...
...do wersji podręcznika 2k6.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 64, 65, 66 ]
983 quidamcorvus 25975 Re: Dyskusja ogólna (...
 Śr czerw 21, 2017 03:20 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Pytania & odpowiedzi [Mordheim] Pytania różne
Gdy w trakcie rozgrywki wyjdą niejasności
[ Go to pageGo to page: 1 ... 26, 27, 28 ]
407 Izwor 80640 Pytania różne
 Pn kwiet 30, 2017 06:01 PM 
M.T. View latest post
No new posts Kostnica Pytania i odpowiedzi [AoS]
[ Go to pageGo to page: 1, 2, 3 ]
42 Staś 2426 Pytania i odpowiedzi [...
 Śr marca 22, 2017 02:12 PM 
wellofeternity View latest post
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

_TOGGLE O użytkowniku

Witaj Nieznajomy


Członkowie:
Ostatni: alobanova9
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 398

Na stronie:
Użytkownicy: 0
Goście: 18
_BBOT: 0
Razem: 18
Kto gdzie jest:
 Goście:
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro

Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!
_TOGGLE Sondaż
Muzyka w trakcie rozgrywania potyczki?

Tak
65 %65 %65 %
Nie
13 %13 %13 %
Czasami
21 %21 %21 %
Wyniki :: Ankiety

Głosów: 160
Komentarzy: 0

The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
.: Based on fiblack3d by Daz :: ported to DragonflyCMS by Akamu / Phoenix :.