Azylium  
_TOGGLE_TOGGLE
_TOGGLE Menu główne

_TOGGLE Polecamy


































_TOGGLE Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.

ForumsPro › Oddział MORDHEIM › Taktyki & Strategie [Mordheim] › [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
[CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Dyskusje na temat taktyki & strategii zbrojnych kompanii.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic Reply to topic Wersja do druku
<
1 2 3 4 5
>
View previous topic :: View next topic
Author Message
M.T.
Widzący
Widzący

M.T.

Offline

Joined: marca 07, 2011
Posts: 1636
Location: Brwinów
Filia Mazowiecka

Post Post subject: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 02:46 PM
Reply with quote

Panowie. Przeczytajcie BARDZO dokładnie annuala i BARDZO dokładnie opis mutacji. Powiem jedno - błądzicie.

Back to top
View user's profile
Richi
Przytomny
Przytomny

Richi

Offline

Joined: czerw 11, 2014
Posts: 157
Location: Ząbki
Filia Mazowiecka

Post Post subject: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 02:50 PM
Reply with quote

Poczytajcie bo bajki opowiadacie. Pytanie dotyczy mutanta to po pierwsze. Po drugie mutant z clawem na starcie ma jeden atak z clowa i drugi np z pały. Jak dostanie drugi atak z awansu to dalej będzie miał jeden atak z pały i jeden z claw czyż nie? To jest wasza śmieszna interpretacja. Opętany z dodatkowa ręką rzuca 3 kostkami na starcie - 40 golda, opętany z ogonem rzuca trzema kostkami na starcie - 40 golda, opętany z clawem ma na starcie trzy ataki - koszt mutacji - 50 golda. Może zamiast robić jakieś HRy poczytajcie sobie na kibelku zasady...

Back to top
View user's profile
duszy
Widzący
Widzący

duszy

Joined: lut 02, 2014
Posts: 1311
Location: 100lica
Filia Mazowiecka

Post Post subject: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 02:56 PM
Reply with quote

to przeczytaj sobie BARDZO dokładnie odpowiedź w annualu Wink Szczególnie ten kawałek:
Quote::
The extra attack represents the ability to attack once with the claw, and once with a hand weapon in the non-mutated hand
bo jak dla mnie to znaczy, że ramie nie daje dodatkowego ataku, tylko liczy się jako hand weapon na potrzeby kombinacji dwóch broni. Zresztą opis trzeciej ręki jest inny, tam masz wprost +1A. No chyba, że standardowa łapa possessed liczy się jako hand weapon, ale nigdzie takiego zapisu nie widziałem ( bo wtedy dostawałby +1A tak czy siak za kombinację ).

Quote::
Poczytajcie bo bajki opowiadacie. Pytanie dotyczy mutanta to po pierwsze. Po drugie mutant z clawem na starcie ma jeden atak z clowa i drugi np z pały. Jak dostanie drugi atak z awansu to dalej będzie miał jeden atak z pały i jeden z claw czyż nie? To jest wasza śmieszna interpretacja.
Quote::
jeśli w drugiej łapie nie ma broni to tak.
czytanie ze zrozumieniem, Podstawówka.


_________________
Zakon małych kwiatuszków bezustannej irytacji
Back to top
View user's profile
Richi
Przytomny
Przytomny

Richi

Offline

Joined: czerw 11, 2014
Posts: 157
Location: Ząbki
Filia Mazowiecka

Post Post subject: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 03:08 PM
Reply with quote

Bartek odpowiedz mi na pytanie mutant z 2 atakami i clawem iloma kostkami rzuca? Te twoje interpretacje są śmieszne i powinieneś to odszczekać. Ile walk zagrałeś z opętanymi? Zero pewnie...

Back to top
View user's profile
Domingo
Śniący
Śniący

Domingo

Offline

Joined: sierp 05, 2014
Posts: 47
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 03:31 PM
Reply with quote

Cieszę się, że moja rozpiska rozbudziła tak to forum Very Happy
Claw daje +1 A tylko nie można go dać na extra arm. Dlatego mutant nie może używać clawa i dwuraka nawet mając trzy ręce i o to chodziło w pytaniu.

Back to top
View user's profile
duszy
Widzący
Widzący

duszy

Joined: lut 02, 2014
Posts: 1311
Location: 100lica
Filia Mazowiecka

Post Post subject: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 03:33 PM
Reply with quote

Mutant z 2A clawem, bez żadnej innej broni - 2
Mutant z 2A, clawem i choćby free daggerem 3. W tym 1 z clawa, 1 z broni, 1 do wyboru.
Śmieszne to jest brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.


_________________
Zakon małych kwiatuszków bezustannej irytacji
Back to top
View user's profile
M.T.
Widzący
Widzący

M.T.

Offline

Joined: marca 07, 2011
Posts: 1636
Location: Brwinów
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 03:36 PM
Reply with quote

duszy wrote:
Mutant z 2A clawem, bez żadnej innej broni - 2
Mutant z 2A, clawem i choćby free daggerem 3. W tym 1 z clawa, 1 z broni, 1 do wyboru.
Śmieszne to jest brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.
Masz rację. Śmieszne i żałosne.

Back to top
View user's profile
Richi
Przytomny
Przytomny

Richi

Offline

Joined: czerw 11, 2014
Posts: 157
Location: Ząbki
Filia Mazowiecka

Post Post subject: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 03:40 PM
Reply with quote

Bartek błagam nie wypowiadaj się już w sprawie zasad...

Back to top
View user's profile
catachanfrog
Widzący
Widzący

catachanfrog

Joined: lut 06, 2012
Posts: 1418
Location: 21°01'E 52°13'N
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 03:54 PM
Reply with quote

Richi wrote:
Poczytajcie bo bajki opowiadacie. Pytanie dotyczy mutanta to po pierwsze. Po drugie mutant z clawem na starcie ma jeden atak z clowa i drugi np z pały. Jak dostanie drugi atak z awansu to dalej będzie miał jeden atak z pały i jeden z claw czyż nie? To jest wasza śmieszna interpretacja. Opętany z dodatkowa ręką rzuca 3 kostkami na starcie - 40 golda, opętany z ogonem rzuca trzema kostkami na starcie - 40 golda, opętany z clawem ma na starcie trzy ataki - koszt mutacji - 50 golda. Może zamiast robić jakieś HRy poczytajcie sobie na kibelku zasady...

Może weź się opanuj, co? To, że wydaje ci się, że znasz zasady Mordheim lepiej od innych nie znaczy, że tak jest. I przestań grać wszystko wiedzącego veterana bo to jest serio, żałosne i śmieszne. Po pierwsze: nie jesteś, bo pamiętam jak w pierwszej bitwie ze mną, nie wiedziałeś nawet że jak jest kilka figurek w CC to walą według inicjatywy a nie jak ci się podoba. Po drugie, każdy może się mylić/inaczej interpretować zasady ale nie jest to powód do takich chamskich tekstów w stylu powyżej lub "nie wypowiadaj się więcej w sprawie zasad". Tym bardziej, że duszy ma o wiele większy wkład w SDK niż ty.

Back to top
View user's profile
Richi
Przytomny
Przytomny

Richi

Offline

Joined: czerw 11, 2014
Posts: 157
Location: Ząbki
Filia Mazowiecka

Post Post subject: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 04:11 PM
Reply with quote

Zgadza się tylko jak się mylę to potrafię to przyznać i odszczekać bo nie jestem alfą i omegą. Bez urazy - to tylko zabawa...

Back to top
View user's profile
catachanfrog
Widzący
Widzący

catachanfrog

Joined: lut 06, 2012
Posts: 1418
Location: 21°01'E 52°13'N
Filia Mazowiecka

Post Post subject: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 04:23 PM
Reply with quote

No właśnie - to tylko zabawa. Daltego nie rozumiem tych tekstów. Wskoczyłeś na duszego ostro a dobrze wiemy, że zasady do Mordheimu są dupnie napisane i połowe rzeczy każdy może interpretować inaczej.
Temat wcale nie jest oczywisty, poczytaj sobie:
boringmordheimforum.fo...great+claw
boringmordheimforum.fo...great+claw
boringmordheimforum.fo...great+claw

Zasady jak stoją (teraz moja interpretacja): Jeden dodatkowy atak z siłą +1.

Back to top
View user's profile
Kapitan_Hak
o. Techniczny
o. Techniczny

Kapitan_Hak

Joined: marca 06, 2011
Posts: 1753
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 04:38 PM
Reply with quote

Richi wrote:
Zgadza się tylko jak się mylę to potrafię to przyznać i odszczekać bo nie jestem alfą i omegą. Bez urazy - to tylko zabawa...

Czy potrafisz też przeprosić Duszego za to, że na niego - delikatnie mówiąc - nieuprzejmie naskoczyłeś de facto tylko dlatego, że inaczej interpretuje tę zasadę?

M.T. wrote:
Masz rację. Śmieszne i żałosne.

Michał, moim skromnym zdaniem, jako moderator na Azylium powinieneś zachować większy obiektywizm w tego typu dyskusjach.

EOT z mojej strony.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website
duszy
Widzący
Widzący

duszy

Joined: lut 02, 2014
Posts: 1311
Location: 100lica
Filia Mazowiecka

Post Post subject: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 05:20 PM
Reply with quote

Po pierwsze - to się bardziej nadaje do uściśleń
Po drugie - ilość gier nie ma wpływu na umiejętność czytania.
Po trzecie - nie jest to pierwsza interpretacja M.T., z którą się nie zgadzam.
Po czwarte - nie podałeś M.T. żadnego argumentu za nią.
Po piąte:
rulebook wrote:
great claw
One of the mutant’s arms ends in a great, crab-like claw. He may carry no weapons in this arm, but gains an extra attack in hand-to-hand combat with a +1 Strength bonus.
klaryfikacja w annualu:
Quote::
The extra attack represents the ability to attack once with the claw and once with a hand weapon in the non-mutanted arm
czyli prosta kombinacja 2 broni.
Po szóste - pełny tekst z annuala
Quote::
Mutant ma Str 3 i A1, extra arm ( +1A), great claw ( +1A at +1Str ) i broń dwuręczną ( +2 str ). Dostaje 1 atak z siłą 4 i 2 ataki z siłą 5, albo 2 ataki z siłą 5 i jeden z siłą 4, prawidłowo? Czy ma znaczenie czy claw jest na jednym z oryginalnych ramion, czy na trzecim ramieniu (bleble gift of shadowlord )
Nie jest to prawidłowo. Great claw zastępuje rękę. W tekście jest napisane 'jedno z ramion mutanta kończy się bleble clawem'. Dodatkowy atak reprezentuje możliwość atakowania naprzemian clawem i bronią trzymaną w drugiej ręce. Na twoim powyższym mutancie zaczynasz z dwoma rękoma. Dostajesz extra arm mutation, więc masz 3 ramiona. Jedno z nich mutuje do clawa, więc masz 1 claw i 2 ramiona. Extra arm może być używane do trzymania dodatkowej broni ręcznej, puklerza lub tarczy, ale nie broni dwuręcznej ( to ramie może wyrastać mu z głowy ). Daje ci to 1 atak z siłą 4 z clawa i 2 ataki z siłą 3 z ramion

Koleś policzył tak jak wy liczycie:
1A w profilu
+1A za dodatkowe ramię
+1A za clawa.
Łącznie 3A, ponieważ używa broni dwuręcznej, gdyby chciał używać np dwóch pałek miałby wg tej interpretacji 4A.

Oni mu sprecyzowali, że po pierwsze nie może używać broni dwuręcznej i ma:
1A w profilu
+1A za dodatkowe ramię (te 2A z siłą 3)
+1A za kombinację broni ( bo 3 ramiona w tym jeden claw )

A po 7 z mojej strony też EOT. Interpretujcie jak chcecie, nie moja sprawa.

A może jednak i po 8 zanim ktoś to zinterpretuje jako złośliwość, czy coś- wypunktowuję, bo łatwiej mi w ten sposób zebrać myśli i imo wygląda czytelniej Razz


_________________
Zakon małych kwiatuszków bezustannej irytacji
Back to top
View user's profile
M.T.
Widzący
Widzący

M.T.

Offline

Joined: marca 07, 2011
Posts: 1636
Location: Brwinów
Filia Mazowiecka

Post Post subject: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 06:12 PM
Reply with quote

@ duszy.
Bardzo dobrze. Teraz powiedz mi, w jaki sposób to ma się do Possesseda, o którym w Q&A. nie było mowy.

Back to top
View user's profile
Richi
Przytomny
Przytomny

Richi

Offline

Joined: czerw 11, 2014
Posts: 157
Location: Ząbki
Filia Mazowiecka

Post Post subject: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia
Posted: Cz list 06, 2014 09:11 PM
Reply with quote

Dobra przyznaje może przesadziłem - nie powinienem pisać tekstów w stylu
"Bartek błagam nie wypowiadaj się już w sprawie zasad..." Przepraszam ok - żałuję że to napisałem i mówię to serio.
Ale jak mamy być obiektywni to - tu zwracam się do Tomka - to czy uważasz że wypowiedź "czytanie ze zrozumieniem, Podstawówka. " jest koleżeńskie. Tego jakoś nie uwzględniłeś więc to jest spoko wg Ciebie? Czy przed tym postem nie przytoczyłem kilka rzetelnych argumentów w błahej, dość oczywistej sprawie, która została jasno i czytelnie wyjaśniona w annualu? Jak widać okazuje się że dwóch doświadczonych graczy myliło się (zdarza się - nic nadzwyczajnego no nie) ale odnoszę wrażenie że obojętnie co bym napisał i tak to nie ma żadnego znaczenia bo przecież ktoś ma absolutną racje i nawet 10 przykładów z podręcznika, annuala, wątków z zagranicy tp przecież żadne argumenty? Ja mam racje i tylko ja - czy to jest ok? Czy padło zdanie - sorry chłopaki myliłem się - macie racje? Jak czegoś nie wiem to pytam i nigdy nie trzymam się kurczowo swojego zdania bo przecież nikt nie jest idealny. Nie raz i nie dwa przyznawałem racje i wycofywałem się z swoich poglądów i nigdy absolutnie nie atakowałem kogoś personalnie. Naprawdę tacy wrażliwi jesteście, grzeczni chłopcy?
@Bartek
Naprawdę nie odbieraj tego personalnie. Poznaliśmy się i uważam że jesteś naprawdę spoko gość. Bardzo nam się miło grało i nie raz pogadaliśmy sobie w SDKu bo pamiętam że zawsze byłeś wcześniej. Chciałbym cię też zaprosić na Melinę...
Wpadnij 11 listopada na Powiśle - trukniemy sobie browar bo słyszałem że lubisz. Ja też lubię i jestem koneserem wiec stawiam dobre AIPY - ok?

Back to top
View user's profile
<
1 2 3 4 5
>
Post new topic Reply to topic Wersja do druku

 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
Normal
No new posts Taktyki & Strategie [Mordheim] [Skaven Clan Eshin] Taktyki, Strategie & Przemyślenia
dśgaj ich gdy nie patsią! tak, tak... wtedy dśgaj ich!
[ Go to pageGo to page: 1, 2 ]
23 Adasko 11653 [Skaven Clan Eshin] Ta...
 Pt grud 19, 2014 12:24 PM 
M.T. View latest post
No new posts Taktyki & Strategie [Mordheim] Reikland [taktyki, strategie, rozpiski...]
[ Go to pageGo to page: 1, 2, 3, 4 ]
55 Grzegorz 24393 Reikland [taktyki, str...
 Pn May 05, 2013 07:45 PM 
Telchar View latest post
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

_TOGGLE O użytkowniku

_TOGGLE Sondaż
Muzyka w trakcie rozgrywania potyczki?

Tak
66 %66 %66 %
Nie
12 %12 %12 %
Czasami
20 %20 %20 %
Wyniki :: Ankiety

Głosów: 167
Komentarzy: 0

The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy