Azylium  
_TOGGLE_TOGGLE
_TOGGLE Menu główne

_TOGGLE Polecamy



































_TOGGLE Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.

ForumsPro › Oddział MORDHEIM › Uściślenie zasad [Mordheim] › Uściślenia
Uściślenia
Dyskusje nad uściśleniami zasad rozgrywki w przypadku niejasności w ich interpretacji.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic Reply to topic Wersja do druku
<
1 2 3 ... 31 32 33 ... 50 51 52
>
View previous topic :: View next topic
Author Message
The following users give thanks for this topic Anonymous - Sb marca 26, 2011 04:16 AM, nahar - Sb lut 07, 2015 05:05 PM, hexenjager - Pn lut 22, 2016 08:04 PM
Myszor
Widzący
Widzący

Myszor

Joined: lut 11, 2014
Posts: 1279
Location: Warszawa
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 02:09 AM
Reply with quote

Kolejna rzecz - znalazłem 3 różniące się wersje maksymalnych wartości statsów dla Ogrów (1 w RB i 2 w Annualu/erracie).
Które są właściwe?

Back to top
View user's profile
M.T.
Widzący
Widzący

M.T.

Offline

Joined: marca 07, 2011
Posts: 1637
Location: Brwinów
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 06:08 AM
Reply with quote

Myszor wrote:
catachanfrog wrote:
W annualu/erracie jest tylko napisane, że do listy orków dochodzi pała za 3gc.
[...]
konfuzja

Gdzie to znajdę na piśmie? Smile
W annualu Smile

Back to top
View user's profile
catachanfrog
Widzący
Widzący

catachanfrog

Joined: lut 06, 2012
Posts: 1418
Location: 21°01'E 52°13'N
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 07:57 AM
Reply with quote

Myszor wrote:

I, na Gorkę i Morkę, czy orki naprawdę nie mogą używać heavy armour?
Widział ktoś warbossa bez przyzwoitego pancerza z kolcami? Razz
Proszę, powiedzcie że to pomyłka(!) i że w jakiejś erracie obok dali im jednak h.a. ...

I dlaczego nie przewidziano skilla "armour expert"...? Sad
Dlatego też możesz dać swojemu warbosowi skilla: well ’ard, który mu dodaje +1 do save, dzięki czemu możesz latać z light rmorem i tarczą a save mieć na 4+/3+(strzelanie). Tylko orki go mają Smile I w przeciwieństwie do ludzi z takim samym save nie masz minusów do ruchu.

Pała dla orków - errata strona 9 Wink

W erracie i podręczniku jest taki sam profil Mysli .

Konfuzja

Back to top
View user's profile
Myszor
Widzący
Widzący

Myszor

Joined: lut 11, 2014
Posts: 1279
Location: Warszawa
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 08:33 AM
Reply with quote

catachanfrog wrote:
Myszor wrote:

I, na Gorkę i Morkę, czy orki naprawdę nie mogą używać heavy armour?
Widział ktoś warbossa bez przyzwoitego pancerza z kolcami? Razz
Proszę, powiedzcie że to pomyłka(!) i że w jakiejś erracie obok dali im jednak h.a. ...

I dlaczego nie przewidziano skilla "armour expert"...? Sad
Dlatego też możesz dać swojemu warbosowi skilla: well ’ard, który mu dodaje +1 do save, dzięki czemu możesz latać z light rmorem i tarczą a save mieć na 4+/3+(strzelanie). Tylko orki go mają Smile I w przeciwieństwie do ludzi z takim samym save nie masz minusów do ruchu.

Pała dla orków - errata strona 9 Wink

W erracie i podręczniku jest taki sam profil Mysli .

Konfuzja

1.
Dzięki M.T. i catachan (fakt, well 'ard + light armour daje to samo co h.a. - szkoda mi tylko tych pieknyc hfigurek w armourach... już miałem kupić... ale chyba bossa sobie kupię z blachami, w końcu taki częściowy pancerz można traktować jako light... nie? Smile )

Niestety nie mogę znaleźć tego o pałach dla orków, a właśnie przeczytałem całą erratę w annualu. Zapytam więc może głupio - jest jakaś większa, osobna errata prócz tej z Annuala?

2.
Annual Q&A:


Wynika z tego, że wardog znaleziony w eksploracji przez skavenów po zdaniu liderki na szefie może być dodany do jego listy ekwipunku Razz
Ha!

Back to top
View user's profile
duszy
Widzący
Widzący

duszy

Joined: lut 02, 2014
Posts: 1311
Location: 100lica
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 08:39 AM
Reply with quote

Official mordheim errata

M.T. to chyba raczej żartował, bo trudno żeby errata do o&g była w annualu, skoro sama banda się w nim pojawia. Nawet GW nie jest tak zdolne, żeby dać w podręczniku erratę do niego samego Wink


_________________
Zakon małych kwiatuszków bezustannej irytacji
Back to top
View user's profile
catachanfrog
Widzący
Widzący

catachanfrog

Joined: lut 06, 2012
Posts: 1418
Location: 21°01'E 52°13'N
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 08:48 AM
Reply with quote

Za czasów gdy pisali mordheim orki nie miały opcji na ciężkie zbroje w armybooku.
Orki wyszły w Town Cryerze nr 5 czy 6 a Annual to zbiór rzeczy z Town Cryerów. Ale fakt - nie ma nic o pałach w Annualu.
GW jest zdolne do wszystkiego.



Co do tego drugiego to jest to hmm.... Nie jestem pewien czy o to chodzi. Z pewnością nie sprawia to, że mogą używać ciężkich zbroi (których nie mają na liście) ani używać halfling cookbooka (który jest zabroniony dla skavenów).
Czy na tej samej zasadzie WH znajdujący truciznę i Tome of Magic mogą go używać?

Konfuzja


Last edited by catachanfrog on Wt list 18, 2014 09:03 AM; edited 1 times in total
Back to top
View user's profile
Myszor
Widzący
Widzący

Myszor

Joined: lut 11, 2014
Posts: 1279
Location: Warszawa
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 08:55 AM
Reply with quote

catachanfrog wrote:
Za czasów gdy pisali mordheim orki nie miały opcji na ciężkie zbroje w armybooku.
Orki wyszły w Town Cryerze nr 5 czy 6 a Annual to zbiór rzeczy z Town Cryerów. GW jest zdolne do wszystkiego.



Co do tego drugiego to jest to hmm.... Nie jestem pewien czy o to chodzi.
Czy na tej samej zasadzie WH znajdujący truciznę i Tome of Magic mogą go używać?

Konfuzja

No nie wiem... Fluffowo to WH niby nie mogą, ale zwalczaj ogień ogniem i te sprawy... Wink

A co do przyjaźni skaveńsko-psiańskiej to już prędzej jest możliwa, niż skaveńsko-kocia, nie? Wink



PS. Dzięki za link do erraty.

Back to top
View user's profile
catachanfrog
Widzący
Widzący

catachanfrog

Joined: lut 06, 2012
Posts: 1418
Location: 21°01'E 52°13'N
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 09:05 AM
Reply with quote

Ale to jest zwykły szczur - jeżeli chodzi o kombinację skaven + pies = pies w żołądku skavena Wink

konfuzja

Back to top
View user's profile
Myszor
Widzący
Widzący

Myszor

Joined: lut 11, 2014
Posts: 1279
Location: Warszawa
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 09:26 AM
Reply with quote

wracając do maksów na ograch:

catachanfrog wrote:
[...]

W erracie i podręczniku jest taki sam profil Mysli .

Konfuzja

róznice są w Movement i w kilku innych miejscach:

Rulebook:


Annual - Ostlanders:


Annual - errata:


więc jak to jest z tymi ogrami? Smile

Back to top
View user's profile
Myszor
Widzący
Widzący

Myszor

Joined: lut 11, 2014
Posts: 1279
Location: Warszawa
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 09:33 AM
Reply with quote

catachanfrog wrote:
Ale to jest zwykły szczur - jeżeli chodzi o kombinację skaven + pies = pies w żołądku skavena Wink

konfuzja

Chociaż twoja wypowiedź mi się podoba Wink , to jednak: enemy of my enemy etc. Smile Sponiewierany i porzucony przez ludzi pies, który tak samo jak skaveni nienawidzi również kotów jest przygarnięty przez szefa skaveńskiej bandy jako maskotka drużyny :P. Szef głodny nie chodzi, a w razie czego - fakt, psa będzie mozna zjeść, podobnie jak kamratów poległych w walce.
Inni na psa może i krzywo patrzą i zjedliby, ale Szef ma swoje prawa Smile i największe siekacze Smile

Back to top
View user's profile
catachanfrog
Widzący
Widzący

catachanfrog

Joined: lut 06, 2012
Posts: 1418
Location: 21°01'E 52°13'N
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 10:03 AM
Reply with quote

Shocked
To ja już wolę tłumaczenie, że to większy, bardziej zmutowany i agresywny giant rat Wink

konfuzja

Jeżeli chodzi o ogry to profil z erraty (tej zlinkowanej).
Dopiero teraz looknąłem, że wrzuciłeś profil ogra z Ostlandu. Coś z nim nie tak, rzeczywiście - dostał by jeszcze 2 rany i miałby profil jak smok.

Back to top
View user's profile
Myszor
Widzący
Widzący

Myszor

Joined: lut 11, 2014
Posts: 1279
Location: Warszawa
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 10:07 AM
Reply with quote

catachanfrog wrote:
8O
To ja już wolę tłumaczenie, że to większy, bardziej zmutowany i agresywny giant rat Wink

konfuzja

Jeżeli chodzi o ogry to profil z erraty (tej zlinkowanej).
Dopiero teraz looknąłem, że wrzuciłeś profil ogra z Ostlandu. Coś z nim nie tak, rzeczywiście - dostał by jeszcze 2 rany i miałby profil jak smok.

ad.1 tłumaczenie tłumaczeniem Smile a zasady zasadami Wink skoro oficjalna errata pozwala, to pies może być w tym szczególnym przypadku ekwipunkiem szefa skavenów i już; a ja z przyjamnością zaproksuję to większym, zmutowanym giant ratem Smile
a o używanie Holy Tome przez WH niech juz się inni martwią Razz

ad.2
oprócz zamieszania z max statsami dla ogra z Ostlandu jest jeszcze różnica w Movement między RB(6) i erratą(5).

Back to top
View user's profile
M.T.
Widzący
Widzący

M.T.

Offline

Joined: marca 07, 2011
Posts: 1637
Location: Brwinów
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Wt list 18, 2014 10:54 AM
Reply with quote

Taaa.. ogr z kulawą nogą... Rolling Eyes

Back to top
View user's profile
duszy
Widzący
Widzący

duszy

Joined: lut 02, 2014
Posts: 1311
Location: 100lica
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Pn list 23, 2014 12:08 AM
Reply with quote

Tail fighting skavenów - "The Skaven may wield a shield, knife or a sword with its tail". Ale sword-sword czy dowolną odmianę sworda ( weeping blade, cathyan longsword z btb itp )?


_________________
Zakon małych kwiatuszków bezustannej irytacji
Back to top
View user's profile
Myszor
Widzący
Widzący

Myszor

Joined: lut 11, 2014
Posts: 1279
Location: Warszawa
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Pn list 23, 2014 01:40 AM
Reply with quote

duszy wrote:
Tail fighting skavenów - "The Skaven may wield a shield, knife or a sword with its tail". Ale sword-sword czy dowolną odmianę sworda ( weeping blade, cathyan longsword z btb itp )?

Ha ha ha Smile

Zadawałem już to pytanie Smile
Pewnie dlatego, że sam gram skavenami.

A co mówi ci twój umysł analityka-programisty? Wink
Czy WeepingBlade dziedziczy po Sword? Wink Razz

Back to top
View user's profile
<
1 2 3 ... 31 32 33 ... 50 51 52
>
Post new topic Reply to topic Wersja do druku
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

_TOGGLE O użytkowniku

_TOGGLE Sondaż
Muzyka w trakcie rozgrywania potyczki?

Tak
66 %66 %66 %
Nie
12 %12 %12 %
Czasami
20 %20 %20 %
Wyniki :: Ankiety

Głosów: 167
Komentarzy: 0

The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy