Azylium  
_TOGGLE_TOGGLE
_TOGGLE Menu główne

_TOGGLE Polecamy





























_TOGGLE Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.

ForumsPro › Oddział MORDHEIM › Uściślenie zasad [Mordheim] › Uściślenia
Uściślenia
Dyskusje nad uściśleniami zasad rozgrywki w przypadku niejasności w ich interpretacji.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic Reply to topic Wersja do druku
<
1 2 3 ... 38 39 40 ... 50 51 52
>
View previous topic :: View next topic
Author Message
The following users give thanks for this topic Anonymous - Sb marca 26, 2011 05:16 AM, nahar - Sb lut 07, 2015 06:05 PM, hexenjager - Pn lut 22, 2016 09:04 PM
Privian
Nieświadomy
Nieświadomy

Privian

Offline

Joined: grud 12, 2014
Posts: 14
Location: Reda

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Śr grud 31, 2014 08:21 AM
Reply with quote

No wlasnie. Mi tez sie tak wydaje.

A takie pytanko: jak figurki stoją przy płocie ale nie stykają się podstawami to mogą się atakować czy nie?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 7446
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Śr grud 31, 2014 08:31 AM
Reply with quote

Mogą o ile któryś zadeklaruje szarżę.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
M.T.
Widzący
Widzący

M.T.

Offline

Joined: marca 07, 2011
Posts: 1635
Location: Brwinów
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Śr grud 31, 2014 02:43 PM
Reply with quote

Zgadza się.

Back to top
View user's profile
fBombadil
Nieświadomy
Nieświadomy

fBombadil

Offline

Joined: grud 07, 2014
Posts: 13

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Pn stycz 05, 2015 12:31 PM
Reply with quote

Nie wiem, czy ktos juz o to pytal, ale zastanawiaja mnie 2 kwestie, ktorych nie do konca lapie tylko czytajac zasady.

Po pierwsze - jak wyglada dostawienie modeli do walki po szarzy? Czy musi byc krawedz do krawedzi (co zmniejsza ilosc potencjalnych walczacych do maksymalnych), czy wystarczy dotknac podstawki podstawka (co w sumie jest napisane w zasadach)? Wtedy z jednej krawedzi, ze tak powiem, mogloby nawet walczyc 3 vs 1.

Po drugie - kwestia ukrywania sie. Nie lapie tego do konca. Chodzi o to, ze moge sie ukryc za przeszkoda i choc widac moj model zza przeszkody, to nie mozna go szarzowac, ani do niego strzelac? I jesli ktos mnie zajdzie np z lukiem jakos z flanki, gdzie nie ma zaslony, to moze do mnie strzelac (albo szarzowac), bo jakby nie ukrywam sie juz za niczym? O to w tym chodzi?

Z gory dzieki, sorry za brak polskich znakow.

Back to top
View user's profile
catachanfrog
Widzący
Widzący

catachanfrog

Joined: lut 06, 2012
Posts: 1418
Location: 21°01'E 52°13'N
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Pn stycz 05, 2015 01:47 PM
Reply with quote

1. Można dostawić "rożkami".
2. Dokładnie tak. Gdy zasłona, za którą jesteś hidden nie blokuje pola widzenia (lub jest niewystarczająca by się ukryć) przeciwnik może strzelić lub zaszarżować.

Np. schowałeś się z murkiem mając od frontu kolesia z łukiem. Jesteś hidden.
Koleś przechodzi z boku gdzie murek już nie zasłania figurki - nie jesteś hidden.

Back to top
View user's profile
Myszor
Widzący
Widzący

Myszor

Joined: lut 11, 2014
Posts: 1275
Location: Warszawa
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Pn stycz 05, 2015 01:49 PM
Reply with quote

fBombadil wrote:
Nie wiem, czy ktos juz o to pytal, ale zastanawiaja mnie 2 kwestie, ktorych nie do konca lapie tylko czytajac zasady.

Po pierwsze - jak wyglada dostawienie modeli do walki po szarzy? Czy musi byc krawedz do krawedzi (co zmniejsza ilosc potencjalnych walczacych do maksymalnych), czy wystarczy dotknac podstawki podstawka (co w sumie jest napisane w zasadach)? Wtedy z jednej krawedzi, ze tak powiem, mogloby nawet walczyc 3 vs 1.

Po drugie - kwestia ukrywania sie. Nie lapie tego do konca. Chodzi o to, ze moge sie ukryc za przeszkoda i choc widac moj model zza przeszkody, to nie mozna go szarzowac, ani do niego strzelac? I jesli ktos mnie zajdzie np z lukiem jakos z flanki, gdzie nie ma zaslony, to moze do mnie strzelac (albo szarzowac), bo jakby nie ukrywam sie juz za niczym? O to w tym chodzi?

Z gory dzieki, sorry za brak polskich znakow.

1. Dostawianie. Nie wiem, jak inni, ale ja staram się dostawiać tak do przeciwnika, żeby podstawki stykały się przynajmniej częścią boku. Co prowadzi do wniosku, że z jednej strony figurki o podstawce 20x20 mm można dostawić maksymalnie 2 inne o takiej samej podstawce i maksymalnie 6 otaczających ją takich figurek.

Oczywiście figurkę na większej podsawce może w taki sposób "opaść" więcej figurek na mniejszych podstawkach.

Ja raczej nie dostawiam "samymi rogami". Oczywiście też tutaj rozsądek i kompromis musi działać - czasem nie da się dostawić figurek do siebie tak dokładnie, bo makieta lub wystające elementy figurek to uniemożliwiają. Wtedy dostawienie się jest umowne.

2. Ukrywanie możesz zadeklarować i działa wyłącznie wtedy, kiedy żaden przeciwnik nie widzi całej Twojej figurki. Tu również ważna jest dojrzałość graczy i ich nastawienie na sensowną grę. Schowanie kawałka stopy za kępką trawy nie powinno (moim zdaniem) pozwalać na użycie hide'a.
Podręcznik mówi o zdroworozsądkowo ocenionej możliwości ukrycia się w danym miejscu. Gracze powinni ZAWSZE SZUKAĆ POROZUMIENIA w tej i we wszystkich innych kwestiach.

3. Tu pozwolę sobie na sugestię natury ogólnej (która może wywołać polemikę - i dobrze): o tym, czy figurka może przejść przez otwór okienny, drzwiowy, szczelinę, przejść/przebiec między innymi figurkami lub ukryć się w danym miejscu powinny decydować rozmiary samej figurki, bez podstawki

Back to top
View user's profile
Privian
Nieświadomy
Nieświadomy

Privian

Offline

Joined: grud 12, 2014
Posts: 14
Location: Reda

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Pn stycz 05, 2015 02:23 PM
Reply with quote

Witam. Jestem po MEGA maratonie w Mordheima 5 scenariuszy w 1,5 dnia. Moje Skaveny wszystko wygrały ale nie obyło się bez strat, ale do rzeczy.
Było trochę sporów które chciałbym rozwiać.

1. Szarża przez okno? jak to widzicie?
2. Szarżować można tylko w linii Prostej czy są dopuszczalne skręty?
3. Szarża z wysokości - mogę Skavenem szarżować na 1" zeskoczyć na 2" i szarżować na 5?
4. Szarża nurkująca/przejęcie szarży - mój skaven jest szarżowanyprzy ścianie, deklaruję przejęcie szarży moim skavenem na murze. czy mam wtedy profity z szarży nurkującej? Czy dochodzi do przejęcia szarży jeśli nie zdałem testu na zeskok?
5. Szarżowanie wojownika na schodach/drabinie - mój przeciwnik skończył ruch w takiej kolejności:1 wojo przy drabinie, 1 na drabinie wysokość ok 0,5", kolejny na drabinie wysokość 1".
jak w takiej sytuacji szarżować w przypadku z góry i z dołu.

Na razie to wszystko co pamiętam.

Back to top
View user's profile
M.T.
Widzący
Widzący

M.T.

Offline

Joined: marca 07, 2011
Posts: 1635
Location: Brwinów
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Pn stycz 05, 2015 05:05 PM
Reply with quote

1. Przez okna można szarżować/przechodzić bez problemu, chyba że są zdecydowanie za małe.
2. W linii prostej. Skręty są dopuszczalne tylko wtedy gdy nie można inaczej, np. ktoś się już dostawił do przeciwnika i miejsce jest tylko z boku.
3. Tak
4. Tak/Nie
5. Jeżeli jest miejsce na dostawienie figurek, można szarżować.

Back to top
View user's profile
Privian
Nieświadomy
Nieświadomy

Privian

Offline

Joined: grud 12, 2014
Posts: 14
Location: Reda

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Pn stycz 05, 2015 07:57 PM
Reply with quote

Pistolet
Szarżując z dwoma mieczami, ale mam też pistolet, czy to znaczy że mam 3 ataki?

Back to top
View user's profile
fBombadil
Nieświadomy
Nieświadomy

fBombadil

Offline

Joined: grud 07, 2014
Posts: 13

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Pn stycz 05, 2015 09:06 PM
Reply with quote

Nie. Dostajesz dodatkowy atak z pistoletu tylko jesli nim faktycznie walczysz. Czyli musisz uzywac miecza i tylko pistoletu.

Back to top
View user's profile
M.T.
Widzący
Widzący

M.T.

Offline

Joined: marca 07, 2011
Posts: 1635
Location: Brwinów
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Pn stycz 05, 2015 09:09 PM
Reply with quote

Privian wrote:
Pistolet
Szarżując z dwoma mieczami, ale mam też pistolet, czy to znaczy że mam 3 ataki?

Tak, jeżeli masz 2 A w profilu. Kolega wyżej dobrze wyjaśnił.

Back to top
View user's profile
Privian
Nieświadomy
Nieświadomy

Privian

Offline

Joined: grud 12, 2014
Posts: 14
Location: Reda

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Wt stycz 06, 2015 12:29 PM
Reply with quote

A czy stojąc pod ścianą mogę szarżować na:
wspinam się 3" i następnie szarżuję 5"?

Back to top
View user's profile
fBombadil
Nieświadomy
Nieświadomy

fBombadil

Offline

Joined: grud 07, 2014
Posts: 13

Post Post subject: Uściślenia
Posted: Wt stycz 06, 2015 01:56 PM
Reply with quote

IMO nie, bo szarze traktuje sie jako bieg, a nie mozna biegiem sie wspinac (chyba, ze jest jakis zapis o drabinach mowiacy inaczej?)

Czy w scenariuszach za zabicie wroga doswiadczenie dostaja tylko Bohaterowie?

Back to top
View user's profile
Privian
Nieświadomy
Nieświadomy

Privian

Offline

Joined: grud 12, 2014
Posts: 14
Location: Reda

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Wt stycz 06, 2015 01:58 PM
Reply with quote

fBombadil wrote:

Czy w scenariuszach za zabicie wroga doswiadczenie dostaja tylko Bohaterowie?

No niestety tak. W dwóch moich pierwszych scenariuszach straciłem tak z 8 expa Evil or Very Mad

Back to top
View user's profile
M.T.
Widzący
Widzący

M.T.

Offline

Joined: marca 07, 2011
Posts: 1635
Location: Brwinów
Filia Mazowiecka

Post Post subject: Re: Uściślenia
Posted: Wt stycz 06, 2015 07:04 PM
Reply with quote

Privian wrote:
A czy stojąc pod ścianą mogę szarżować na:
wspinam się 3" i następnie szarżuję 5"?

Możesz się wspiąć na 3" i zaszarżować na 1".

Back to top
View user's profile
<
1 2 3 ... 38 39 40 ... 50 51 52
>
Post new topic Reply to topic Wersja do druku
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

_TOGGLE O użytkowniku

Witaj Nieznajomy


Członkowie:
Ostatni: Nightwalker
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 403

Na stronie:
Użytkownicy: 1
Goście: 44
_BBOT: 2
Razem: 47
Kto gdzie jest:
 Użytkownicy:
Grish > ForumsPro
 Goście:
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Statystyki
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Strona główna
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
 _BBOT:
Google > ForumsPro
Yahoo > Moje konto

Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!

_TOGGLE Sondaż
Muzyka w trakcie rozgrywania potyczki?

Tak
65 %65 %65 %
Nie
13 %13 %13 %
Czasami
21 %21 %21 %
Wyniki :: Ankiety

Głosów: 160
Komentarzy: 0

The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy