Azylium  
_TOGGLE_TOGGLE
_TOGGLE Menu główne

_TOGGLE Polecamy


































_TOGGLE Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.

ForumsPro › Oddział WARHEIM FS › Dyskusja ogólna [Warheim FS] › Pytania i odpowiedzi...
Pytania i odpowiedzi...
Pytania & odpowiedzi, spostrzeżenia, propozycje i modyfikacje.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic Reply to topic Wersja do druku
<
1 2 3 4
>
View previous topic :: View next topic
Author Message
adrenalbooster
Przebudzony
Przebudzony

adrenalbooster

Offline

Joined: sierp 02, 2015
Posts: 179

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Wt sierp 14, 2018 11:50 AM
Reply with quote

<do usunięcia, napisałem źle>


_________________
Is all that we see or seem\r\nBut a dream within a dream?

Last edited by adrenalbooster on Wt sierp 14, 2018 12:54 PM; edited 1 times in total
Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8169
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Wt sierp 14, 2018 12:34 PM
Reply with quote

PnZ! model zostanie automatycznie WzA! gdy zostanie zaatakowany w walce wręcz lub trafiony w strzelaniu, niezależnie od posiadanych punktów Żw.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Aust
Nieświadomy
Nieświadomy

Aust

Offline

Joined: sierp 10, 2018
Posts: 10

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Sb sierp 18, 2018 08:46 AM
Reply with quote

To ja też mam pytanie bo widzę że tu jest miejsce zadawania pytań.

1)Hełm z lahmi.
"Modele należące do grupy stronników objętej działaniem zaklętego hełmu mogą użyć w fazie walki wręcz jako podstawę testu trafienia wartość współczynnika WW bohatera noszącego Hełm z Lahmi."

Działa podczas atakowania (logiczne) i obrony (będąc trafianym).
czy
Działa tylko podczas atakowania?
Bo jeżeli opcja druga to z samego tekstu to nie wynika.

2) mamy kolesia z 2 Żywotności.
nie zdał jednego testu pancerza i teraz co się dzieje? Dostaje ranę i gra dalej czy rzucamy na efekt zranienia? i patrzymy co się stało?

Wiem idiotyczne pytania ale ja ten podręcznik przeczytałem i dalej mam niejasności.

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8169
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Sb sierp 18, 2018 08:54 AM
Reply with quote

1. Już odpowiedziałem w temacie z Wampirami.
quidamcorvus wrote:
@Aust
Nie trzeba żadnej weryfikacji. Jest tak jak napisałeś. Zombie ma 8 WW zarówno gdy trafia, jak i gdy jest trafiamy.

2. Dostał jedną ranę i gra dalej. Dopiero gdy straci ostatni punkt żywotności rzucasz na efekt zranienia.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Zgłębiczart
Nieświadomy
Nieświadomy

Zgłębiczart

Offline

Joined: paźdź 31, 2014
Posts: 18

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Sb sierp 18, 2018 10:03 PM
Reply with quote

( ZSZ.1.)
LISTA EKWIPUNKU (strona 217)
Maczuga Ogrów dla Minotaura? Jeżeli tak, to można by nazwę zmienić np. na Potężna Maczuga (np. jak ta którą dzierży ojciec centigorów) Smile

( ZSZ.2.)
Czy CENTIGOR > ZASADY SPECJALNE: > TRATOWANIE: (strona 219)
To coś innego niż KAWALERIA > TRAFIENIA Z UDERZENIA?

Aktualny opis rozumiem, jako atak bez broni ale we wszystkie modele, które się stykają z szarżującym (sugestia: bez np. przesunięcia modeli do 1 cala w tył by zmaksymalizować ilość modeli otrzymujących obrażenie, i by uniknąć sytuacji blokującego goblina stojącego przed orkiem)?
Czy też działa to inaczej?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8169
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn sierp 19, 2018 05:39 AM
Reply with quote

1. Nie widzę potrzeby komplikowania zasad, to dalej ten sam przedmiot.

2. Tratowanie to atak specjalny wykonywany zamiast innych ataków, tak jak rzyganie Trolla.

Natomiast trafienie z uderzenia to dodatkowy 'atak', wykonywany w czasie szarży przed właściwymi atakami i przysługujący niektórym modelom.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Zgłębiczart
Nieświadomy
Nieświadomy

Zgłębiczart

Offline

Joined: paźdź 31, 2014
Posts: 18

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn sierp 20, 2018 07:43 AM
Reply with quote

Cześć, dzięki za odpowiedź.

AD 1. dzięki za klaryfikację Smile
AD 2. Proszę o korektę jeżeli dobrze rozumiem: Centigor szarżuje, sytuacyjnie używa zasady BYCZA SZARŻA, a jeżeli szarżuje na "słabych" przeciwników w liczbie 2+, to decyduje się użyć zasady TRATOWANIE. Zasada specjalna TRATOWANIE jest więc tutaj uzupełnieniem następstw szarży tego dziecka chaosu?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8169
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn sierp 20, 2018 09:39 AM
Reply with quote

Zgłębiczart wrote:
AD 2. Proszę o korektę jeżeli dobrze rozumiem: Centigor szarżuje, sytuacyjnie używa zasady BYCZA SZARŻA, a jeżeli szarżuje na "słabych" przeciwników w liczbie 2+, to decyduje się użyć zasady TRATOWANIE. Zasada specjalna TRATOWANIE jest więc tutaj uzupełnieniem następstw szarży tego dziecka chaosu?

Nie tyle uzupełnieniem co jedną z opcji. Może zdarzyć się, że Centigor szarżuje jednego przeciwnika, którego najpierw trafia z uderzenia, a później wykonuje zwykłe Ataki. Walka trwa i w kolejnych rundach, model Centigora jest szarżowany przez na przykład dwóch kolejnych przeciwników, którzy włączają się do walki. Gracz uznaje, że Centigor walcząc z 3 przeciwnikami, zamiast zwykłych Ataków wykonana tratowanie.

Można też, tak jak napisałeś zaszarżować Centigorem 2+ przeciwników, najpierw trafiając z uderzenia, a później tratować zamiast zwykłych ataków.

To samo dotyczy Trolla i jego rzygania.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Zgłębiczart
Nieświadomy
Nieświadomy

Zgłębiczart

Offline

Joined: paźdź 31, 2014
Posts: 18

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn sierp 20, 2018 11:46 AM
Reply with quote

Chyba miałem klapki na oczach i nie zauważyłem, że można używać zasady nie tylko podczas szarży Smile

Dzięki za klaryfikację Smile

Back to top
View user's profile
Aust
Nieświadomy
Nieświadomy

Aust

Offline

Joined: sierp 10, 2018
Posts: 10

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pt sierp 24, 2018 06:03 AM
Reply with quote

Mogę prosic o klaryfikacje?
Osłona. Czy żeby korzystać z bonusu to muszę stać centralnie przy osłonie czy wystarczy że przeciwnik widzi mniej niż połowie modelu niezależnie od tego w jakiej odległości się stoi?

Back to top
View user's profile
adrenalbooster
Przebudzony
Przebudzony

adrenalbooster

Offline

Joined: sierp 02, 2015
Posts: 179

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pt sierp 24, 2018 06:27 AM
Reply with quote

Nie musisz stać centralnie przy osłonie, chodzi o sam fakt zasłaniania modelu. Jeśli jesteś od wroga 30 cali i na 15 calach jest murek i zasłania Ci pół modelu to zasłania pół modelu nie ważne jak daleko od niego jesteś.
Inaczej jest przy ukrywaniu - na potrzeby ukrycia model musi być do cala od zasłony.


_________________
Is all that we see or seem\r\nBut a dream within a dream?
Back to top
View user's profile
Zgłębiczart
Nieświadomy
Nieświadomy

Zgłębiczart

Offline

Joined: paźdź 31, 2014
Posts: 18

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn sierp 27, 2018 01:10 PM
Reply with quote

Jak się to ma do modeli, na epickich podstawkach, gdzie krasnolud może mieć głowę wyżej niż ork - mierząc od oczu figurki?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8169
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn sierp 27, 2018 01:37 PM
Reply with quote

Zgłębiczart wrote:
Jak się to ma do modeli, na epickich podstawkach, gdzie krasnolud może mieć głowę wyżej niż ork - mierząc od oczu figurki?
Takie podstawki to broń obosieczna. Model może i widzi więcej ale trudniej mu korzystać z osłony, gdzie liczy się sam model, a nie podstawka na której stoi.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
verdome
Nieświadomy
Nieświadomy

verdome

Offline

Joined: sierp 01, 2018
Posts: 11

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pt sierp 31, 2018 05:06 PM
Reply with quote

pytanie o Hełm z Lahmi. Czy nosząca go postać działa normalnie czy tak jak przy podoficerze może tylko wykonywać ruch.

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8169
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pt sierp 31, 2018 05:09 PM
Reply with quote

Działa normalnie.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
<
1 2 3 4
>
Post new topic Reply to topic Wersja do druku

 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
Sticky
No new posts Frostgrave Pytania 7 Staś 2070 Pytania
 Śr sierp 10, 2016 01:28 PM 
drachu View latest post
Normal
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Mitterherbst...
...do wersji podręcznika Mitterherbst.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 18, 19, 20 ]
296 quidamcorvus 17275 Dyskusja ogólna (pyta...
 Pn stycz 15, 2018 02:09 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2k6...
...do wersji podręcznika 2k6.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 64, 65, 66 ]
983 quidamcorvus 78753 Re: Dyskusja ogólna (...
 Śr czerw 21, 2017 03:20 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Pytania & odpowiedzi [Mordheim] Pytania różne
Gdy w trakcie rozgrywki wyjdą niejasności
[ Go to pageGo to page: 1 ... 26, 27, 28 ]
407 Izwor 141001 Pytania różne
 Pn kwiet 30, 2017 06:01 PM 
M.T. View latest post
No new posts Kostnica Pytania i odpowiedzi [AoS]
[ Go to pageGo to page: 1, 2, 3 ]
42 Staś 7627 Pytania i odpowiedzi [...
 Śr marca 22, 2017 01:12 PM 
wellofeternity View latest post
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

_TOGGLE O użytkowniku

Witaj Nieznajomy


Członkowie:
Ostatni: Inkq
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 437

Na stronie:
Użytkownicy: 0
Goście: 186
_BBOT: 1
Razem: 187
Kto gdzie jest:
 Goście:
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Strona główna
Moje konto
Moje konto
ForumsPro
Statystyki
Statystyki
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
Moje konto
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
Moje konto
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
Moje konto
Strona główna
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Statystyki
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
Statystyki
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
 _BBOT:
Google > ForumsPro

Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!

_TOGGLE Sondaż
Muzyka w trakcie rozgrywania potyczki?

Tak
66 %66 %66 %
Nie
12 %12 %12 %
Czasami
20 %20 %20 %
Wyniki :: Ankiety

Głosów: 165
Komentarzy: 0

The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy