Azylium    
Menu główne
 

Polecamy


































 

Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.
 

  ForumsPro › Oddział WARHEIM FS › Dyskusja ogólna [Warheim FS] › Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)  
Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Pytania & odpowiedzi, spostrzeżenia, propozycje i modyfikacje.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku
<
1 2 3 ... 133 134 135 ... 139 140 141
>
View previous topic :: View next topic
Author Message
The following users give thanks for this topic Anonymous - Sb marca 26, 2011 02:17 AM, sirwit713 - Pn kwiet 03, 2011 12:43 PM, Doman - Wt May 03, 2011 12:56 PM, sugai - Wt lut 07, 2012 12:24 AM, wujass - Pt czerw 08, 2012 11:28 AM
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8569
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Śr paźdź 17, 2012 08:21 AM
Reply with quote

Dulix wrote:
QC czy masz może w planie stworzyć kompanię niziołków? Byłoby ciekawie i może zabawnie Smile
Na chwilę obecną nie. Ale jestem otwarty na inicjatywę graczy.

Pepe wrote:
W jaki sposób należy stworzyć drużynę obsługi np dla balisty powtarzalnej?
1) Czy drużyna obsługi musi się składać dokładnie z takich samych modeli? Tzn np w przypadki HE 2x Wojownik Cienia, 2x Włócznik, 2x Łucznik?
2) Czy w skład drużyny obsługi muszą wchodzić dwa modele które dotychczas tworzyły grupę stronników, czy też mogą to być modele z dwóch różnych grup stronników?
3) Jeżeli nie muszą to być modele które dotychczas tworzyły grupę stronników to na potrzeby strzelania jaki US się bierze jeżeli są różne?

1. W przypadku kompanii Wysokich Elfów drużyna obsługi musi składać się z dwóch modeli Łuczników - bo tylko one podlegają zasadzie specjalnej drużyna obsługi.

2. Mogą być z różnych grup stronników.

3:
Strzelanie z balisty: wrote:

[...]By ustalić, czy balista powtarzalna trafiła, należy wykonać rzut na trafienie w oparciu o najwyższą wartość współczynnika US obsługi, tak jak przy strzelaniu z łuku, kuszy czy innej broni dystansowej.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1508
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Śr paźdź 17, 2012 08:30 AM
Reply with quote

Dzięki. A jeżeli gracz nie ma dwóch łuczników to czy musi wystawić Strażnika morskiego z balistą i jednym obsługantem? I balista nie będzie strzelać?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8569
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Śr paźdź 17, 2012 08:36 AM
Reply with quote

Pepe wrote:
Dzięki. A jeżeli gracz nie ma dwóch łuczników to czy musi wystawić Strażnika morskiego z balistą i jednym obsługantem? I balista nie będzie strzelać?
Jeżeli w opisie machiny wojennej podano, że na początku gry drużyna ma składać się z dwóch modeli stronników i szefa, to gracz musi wystawić te dwa modele stronników, lub nie może wystawiać machiny wcale. Dopiero w trakcie rozgrywki "dopuszczona" jest utrata obsługi zgodnie z zasadami podanymi w podręczniku.

Natomiast w przypadku balisty powtarzalnej potyczkę zaczyna się z jednym modelem stronnika i szefem. Errata TUTAJ.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1508
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Śr paźdź 17, 2012 08:49 PM
Reply with quote

Scenariusz 24 Napad. Modele obrońcy wychodzą na 3+.
Bohater/Stronnik nie wyszedł. Pytania:
1) Czy zdobywa doświadczenie?
2) Czy jest brany pod uwagę w rzucie na eksplorację?
3) Czy model jest wliczany do limitu modeli na potrzeby testu rozbicia jeżeli go nie ma fizycznie na stole?

Jeszcze jedno pytanie. Kiedyś już na ten temat pisaliśmy. Jeżeli jedna z drużyn ucieka, a druga wykonuje jakieś tam zadania to czy rzuca się zdarzenia losowe? Czy oboje z graczy rzucają? Jeżeli którykolwiek rzuca na ZL, to czy gdy wypadnie zdarzenie z najemnikiem, a drużyna uciekająca ma mniej doświadczenia to czy on się do niej dołącza? czy też dołącza się do tej która nie ucieka?

Moim zdaniem skoro jest bonus, że na potrzeby pkt kampanii tury liczy się do momentu testu rozbicia/wykonania zadania i to jest bonus oraz to, że drużyna która wygrała potyczkę może wykonywać dodatkowe zadania dopóki przeciwnik nie opuści stołu i to również uważam za bonus. To jeżeli gracze ustalili, że zdarzenia losowe występują co turę, gracz który chce przedłużyć rozgrywkę ponosi ryzyko wystąpienia zdarzenia losowego.

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8569
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz paźdź 18, 2012 09:11 AM
Reply with quote

1. Jeżeli do końca potyczki nie wyjdzie na stół to nie ma PD - model nie wziął udziału w potyczce.
2. Podobnie jak wyżej. Jeżeli nie wyszedł na stół i nie brał udziału w potyczce nie bierze udziału w eksploracji.
3. Nie, model nie jest wliczany do całkowitej ilości modeli.

Jeżeli gracze umówią się, że grają do opuszczenia stołu przez modele przeciwnika, to rzut na ZL losowe wykonuje się zgodnie z zasadami (a więc albo do pierwszego, albo co rundę).


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Dulix
Przebudzony
Przebudzony

Dulix

Offline

Joined: stycz 15, 2012
Posts: 199
Location: Rzeszów
Filia Podkarpacka

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz paźdź 18, 2012 09:11 AM
Reply with quote

Zabójca Trolli walczy dwoma toporami krasnoludzkimi. Jednym trafia i rani bez ujemnych modyfikatorów natopiast drugim ma -1 do trafienia a przeciwnik zwiększa Wt o +1.
Quote::
Jeżeli pieszy wojownik walczy dwiema BRONIAMI RĘCZNYMI, to otrzymuje dodatkowy +1 ATAK za używanie drugiej broni. Jednak należy zauważyć, że dodatkowy ATAK wykonywany jest z karą -1 do testu trafienia, ponadto na potrzeby testów zranienia wartość współczynnika WT trafionego przeciwnika zostaje zwiększona o +1. Należy zauważyć, że dodatkowy ATAK dodawany jest do całkowitej liczby ATAKÓW po uwzględnieniu wszelkich innych modyfikatorów (z FURII na przykład).
W związku z zasadą Pogromca:
Quote::
Wszyscy Pogromcy posiadają osobliwą zdolność, która podnosi ich efektywność w walce wręcz ze szczególnie odpornymi przeciwnikami. W rzutach na zranienie SIŁA Pogromcy przed uwzględnieniem modyfikatorów broni rośnie, dopóki nie zrówna się ze współczynnikiem WT przeciwnika, aż do maksymalnego poziomu 6. Wyznaczona tak SIŁA używana jest również do modyfikacji Ochrony Pancerza celu.
przy drugim uderzeniu siła Zabójcy Trolli rośnie do poziomu (zwiększonej w przypadku tego uderzenia) wytrzymałości przeciwnika?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8569
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz paźdź 18, 2012 09:12 AM
Reply with quote

Tak, Siła rośnie maksymalnie do 6.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1508
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz paźdź 18, 2012 11:35 AM
Reply with quote

quidamcorvus wrote:
Jeżeli gracze umówią się, że grają do opuszczenia stołu przez modele przeciwnika, to rzut na ZL losowe wykonuje się zgodnie z zasadami (a więc albo do pierwszego, albo co rundę).

Ale do kogo dołączy się najemnik?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8569
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz paźdź 18, 2012 11:51 AM
Reply with quote

Do slabszej kompanii od ktorej zazada zaplaty za swe uslugi swiadczone w zakonczonej juz potyczce.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1508
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Cz paźdź 18, 2012 12:24 PM
Reply with quote

Czyli taki najemnik dołącza do uciekającej drużyny (bo miała mniej prestiżu) i od razu ucieka?

Back to top
View user's profile
<
1 2 3 ... 133 134 135 ... 139 140 141
>
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku

 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
Sticky
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Pytania i odpowiedzi...
...do wersji Ostatnia Faktoria.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 6, 7, 8 ]
117 quidamcorvus 7478 Pytania i odpowiedzi.....
 Sb czerw 29, 2019 03:15 PM 
Blumstein View latest post
No new posts Frostgrave Pytania 7 Staś 2910 Pytania
 Śr sierp 10, 2016 01:28 PM 
drachu View latest post
Normal
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Mitterherbst...
...do wersji podręcznika Mitterherbst.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 18, 19, 20 ]
296 quidamcorvus 34032 Dyskusja ogólna (pyta...
 Pn stycz 15, 2018 03:09 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2k6...
...do wersji podręcznika 2k6.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 64, 65, 66 ]
983 quidamcorvus 128629 Re: Dyskusja ogólna (...
 Śr czerw 21, 2017 03:20 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Pytania & odpowiedzi [Mordheim] Pytania różne
Gdy w trakcie rozgrywki wyjdą niejasności
[ Go to pageGo to page: 1 ... 26, 27, 28 ]
407 Izwor 180320 Pytania różne
 Pn kwiet 30, 2017 06:01 PM 
M.T. View latest post
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

O użytkowniku

Witaj Nieznajomy


Członkowie:
Ostatni: Ragnarsson
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 453

Na stronie:
Użytkownicy: 0
Goście: 24
_BBOT: 0
Razem: 24
Kto gdzie jest:
 Goście:
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Statystyki
ForumsPro
ForumsPro
Statystyki
Artykuły
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro

Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!

Sondaż
Muzyka w trakcie rozgrywania potyczki?

Tak
66 %66 %66 %
Nie
13 %13 %13 %
Czasami
20 %20 %20 %
Wyniki :: Ankiety

Głosów: 169
Komentarzy: 0


The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy