Azylium  
_TOGGLE_TOGGLE
_TOGGLE Menu główne

_TOGGLE Polecamy



































_TOGGLE Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.

ForumsPro › Oddział WARHEIM FS › Dyskusja ogólna [Warheim FS] › Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Pytania & odpowiedzi, spostrzeżenia, propozycje i modyfikacje.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku
<
1 2 3 ... 79 80 81 ... 139 140 141
>
View previous topic :: View next topic
Author Message
The following users give thanks for this topic Anonymous - Sb marca 26, 2011 02:17 AM, sirwit713 - Pn kwiet 03, 2011 12:43 PM, Doman - Wt May 03, 2011 12:56 PM, sugai - Wt lut 07, 2012 12:24 AM, wujass - Pt czerw 08, 2012 11:28 AM
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8645
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 07, 2012 11:18 AM
Reply with quote

Właściwa cena to ta z opisu: 20+K6x10.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
wujass
Przytomny
Przytomny

wujass

Offline

Joined: kwiet 19, 2012
Posts: 118

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 07, 2012 11:24 AM
Reply with quote

Witam mam kolejne pytanie. Czy w czasie fazy strzelania, po wykonaniu ruchu można strzelić z kuszy powtarzalnej/pistoletu strzałkowego powt i procy(na 9cali) wykonać po 2 strzały?


_________________
Jako żywo !
Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8645
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 07, 2012 11:44 AM
Reply with quote

Tak. Z modyfikatorem -1 za wielokrotny strzał.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1520
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 12, 2012 04:27 AM
Reply with quote

No i rozegrałem kolejną potyczkę moimi krasnalami z krwawymi smokami. Jak zwykle mam masę pytań po rozgrywce, oto one:

1. Co się dzieje z ekwipunkiem jeżeli model zginie? Zostaje w skarbcu czy przepada? - Ok na to już znalazłem odp.

2. Grupa stronników składała się z 2 modeli jeden z nich wyłączył z akcji 1 model wroga, a drugi 2 modele. W scenariuszu była nagroda +1 PD za każdy model wyłączony z akcji. Czyli dostają 3 pkt doświadczenia?

3. Co się dzieje w przypadku gdy model który ma cechę głód krwi walcząc z 2 przeciwnikami wyłączy z akcji jeden z nich? Stoi nad trupem dopóki nie zda Cp i zbiera baty od drugiego modelu? Nie walczy?

4. Czy jest uderzenie krytyczne w model oszołomiony?

5. Czy model oszołomiony również zdaje test sam w walce?

6. Wynik 56 w tabeli poważnych obrażeń. Wyrzuciłem później 6 i co to znaczy, że model będzie nienawidził wszystkich modeli należących do
wrogiej drużyny oraz wszystkich drużyn tego typu. To, że będzie nienawidził wszystkich modeli krwawych smoków to ok, ale jakie to są drużyny tego typu?

7. Zginął mi bohater, który ma 12 pkt doświadczenia na początku rozgrywki. I teraz muszę wyrzucić 12 na 2k6 aby móc go rekrutować z doświadczeniem takim jakim rozpoczyna kampanię, czy też rekrutuję go z zerowym? Jest to gdzieś opisane?

8. Czy model siejący strach jest na niego odporny? Pytanie bierze się stąd, że w wyniku rzutu na tabelę poważnych obrażeń miałem wyniki: (64) PRZERAŻAJĄCE BLIZNY, a następnie (62-63) TO CO NAS NIE ZABIJE, TO NAS WZMOCNI. W tym przypadku sieje strach i jestem na niego odporny, ale moje pytanie nadal jest aktualne. Ubiegając pytanie w jaki sposób miałem na jednym bohaterze 2 rzuty na TPO, to odpowiem miałem pierwszy rzut (16-21) WIELOKROTNIE ZRANIONY a później wynik 6 :/

9. Co oznacza zapis +2 do efektu zranienia w tabelce trafień krytycznych - zazwyczaj jest przy wyniku 5-6?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8645
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 12, 2012 09:40 AM
Reply with quote

1. Zostaje w skarbcu.

2. Modele stronników nie zdobywają PD za wyłączonych przeciwników.

3. Odpowiedź na twoje pytanie znajduje się w opisie zasady specjalnej:

Quote::
Niektóre stworzenia są uzależnione od zapachu krwi, która działa na nie narkotyzująco. Jeśli stwór w fazie walki wręcz Wyłączy z akcji! wrogi model i nie będzie związany walką z inną postacią, musi wykonać test CP. Jeżeli uda się zdać test, to wszystko jest w najlepszym porządku – stworzenie zachowuje się rozsądnie i porusza się w normalny sposób.
Jeżeli test zakończył się niepowodzeniem, to nie jest dobrze, a model momentalnie zapomina, co ma ze sobą zrobić. Stworzenie do końca tury zatrzymuje się przy Wyłączonym z akcji! przeciwniku i zaczyna delektować się zapachem krwi oraz upajać widokiem konającego wroga.
Powyższe zasady obowiązują aż do początku kolejnej tury tych stworzeń (lub tury drużyny jeśli do jakiejś należą), kiedy to w fazie rozpoczęcia tury przeprowadzą one ponowny test, by sprawdzić, czy przełamały GŁÓD KRWI. Efekty działania GŁODU KRWI zostaną zakończone automatycznie również w sytuacji, gdy stwór zostanie związany walką wręcz, albowiem instynkt walki przezwycięża GŁÓD KRWI.


4. Tak. Chociaż w większości przypadków nie ma to znaczenia.

5. Dopóki jest Oszołomiony! lub Powalony na ziemię! nie zdaje testu. Jak powstanie, zdaje normalnie.

6. Będzie nienawidził wszystkich kompanii Krwawych Smoków.

7. Bohatera rekrutujesz z takim doświadczeniem jak zapisano w podręczniku. Nie musisz rzucać 2K6. Ta zasada dotyczy rekrutacji zaawansowanych stronników.

8. Tak, model który sieje Strach jest odporny na Strach.

9. To znaczy, że do wyniku rzutu K6 na Efekt zranienia dodajesz +2. Oznacza, to że łatwiej Wyłączyć model z akcji!.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1520
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 12, 2012 12:56 PM
Reply with quote

quidamcorvus wrote:

4. Tak. Chociaż w większości przypadków nie ma to znaczenia.

9. To znaczy, że do wyniku rzutu K6 na Efekt zranienia dodajesz +2. Oznacza, to że łatwiej Wyłączyć model z akcji!.

Ad. 4 Dlaczego piszesz, że nie będzie miało znaczenia? Jeżeli model oszołomiony dostanie krytyka, a jest dobrze opancerzony to może mieć "-" do Sv.

Ad. 9 Chcesz mi powiedzieć, że po zranieniu krytycznym też się rzuca na T.E.Z. jeżeli krytyk go nie wyłączył z akcji?

Jeszcze jedno: Stoją sobie dwie pary twarzą do siebie i walczą

12
34

model 2 uderzał w model 3 i wyrzucił 6 na zranienie czyli krytyk, a w tabelce na zranienie krytyczne 5-6 Ale szaszłyk! Potężne uderzenie zwala wrogi model przeciwnika z nóg, grot niszcząc pancerz i penetrując ciało. Ofiara uderzenia otrzymuje modyfikator -2 do Ochrony Pancerza oraz +2 do rzutu na Efekt Zranienia. Jeżeli nieszczęśnik został zraniony, to wraz z atakującym zostaje przesunięty o K6” do tyłu. Jeżeli na drodze modeli znajduje się jakakolwiek inna postać, to otrzymuje ona cios o SILE 3.

I teraz pytanie czy modele 1 i 4 otrzymują cios o sile 3?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8645
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Sb May 12, 2012 01:13 PM
Reply with quote

4. Dlatego piszę, że w większości przypadków nie ma to znaczenia... A nie, że niema znaczenia Wink

9. Rzucasz na trafienie, zranienie i a następnie wykonujesz rzut na efekt zranienia. Jeśli miało miejsce trafienie krytyczne to stosujesz ewentualne modyfikatory do rzutu na efekt zranienia.

Ostatnie pytanie:
Nie. Modele 1 i 2 nie otrzymują trafienia. Nie stoją za modelem 3, a tylko modele za nim otrzymałyby trafienie. np.
12
34
5


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8645
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 13, 2012 02:19 PM
Reply with quote

Zmieniłem zasady dotyczące rozbrojonych postaci i broni improwizowanej, szczegóły TUTAJ.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1520
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 14, 2012 01:03 PM
Reply with quote

W jaki sposób rozgrywa się kampanię dla nieparzystej liczby uczestników? Czy ma to jakikolwiek wpływ na przebieg kampanii? Bo jeżeli dwie pary rozegrają pierwszą potyczkę to gracz nieparzysty teoretycznie może mieć gorszą pozycję wyjściową.

Jeszcze jedno pytanie czy w momencie gdy zginie dowódca nie można zwerbować modelu odpowiadającego dowódcy, który tej funkcji już nie będzie miał i trzeba czekać na bohatera aż jeden ze stronników będzie miał szczęście?

Ps: Pogodyn ty grasz kampanię, podziel się wiedzą na ten temat. Albo ktokolwiek kto grał w kampanię większą ilością graczy.

Mamy właśnie zamiar zagrać i jest nas pięciu. W składzie HE, VC, DW, LI, SK. Nie wiem jeszcze jakie bandy VC i SK dokładnie. Ja będę grał Khazadami no chyba, że skuszę się na DE.

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8645
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn May 14, 2012 04:48 PM
Reply with quote

W przypadku nieparzystej liczby graczy, na jednym stole grało 3 graczy - korzystając z zasad gry wieloosobowej.

Model dowódcy to jedyna postać, której nie można zwerbować ponownie. Jego miejsce zgodnie z zasadami zajmuje jeden z bohaterów. I tak jak napisałeś, trzeba czeka na stronnika, który będzie miał talent.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
<
1 2 3 ... 79 80 81 ... 139 140 141
>
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku

 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
Sticky
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Pytania i odpowiedzi...
...do wersji Ostatnia Faktoria.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 7, 8, 9 ]
129 quidamcorvus 19304 Pytania i odpowiedzi.....
 Wt sierp 27, 2019 09:03 AM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Frostgrave Pytania 7 Staś 4626 Pytania
 Śr sierp 10, 2016 01:28 PM 
drachu View latest post
Normal
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Mitterherbst...
...do wersji podręcznika Mitterherbst.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 18, 19, 20 ]
296 quidamcorvus 45808 Dyskusja ogólna (pyta...
 Pn stycz 15, 2018 03:09 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2k6...
...do wersji podręcznika 2k6.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 64, 65, 66 ]
983 quidamcorvus 149745 Re: Dyskusja ogólna (...
 Śr czerw 21, 2017 03:20 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Pytania & odpowiedzi [Mordheim] Pytania różne
Gdy w trakcie rozgrywki wyjdą niejasności
[ Go to pageGo to page: 1 ... 26, 27, 28 ]
407 Izwor 201987 Pytania różne
 Pn kwiet 30, 2017 06:01 PM 
M.T. View latest post
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

_TOGGLE O użytkowniku

Witaj Nieznajomy


Członkowie:
Ostatni: AreMas
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 459

Na stronie:
Użytkownicy: 0
Goście: 26
_BBOT: 1
Razem: 27
Kto gdzie jest:
 Goście:
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Archiwum artykułów
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
Archiwum artykułów
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
Strona główna
ForumsPro
ForumsPro
 _BBOT:
Google > ForumsPro

Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!

The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy