Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)

All Posts
<
1 2 3 ... 109 110 111 ... 139 140 141
>
Forum IndexDyskusja ogólna [Warheim FS]

#1091: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Author: Dulix , Location: Rzeszów Post Posted: Pt sierp 31, 2012 05:19 AM
    ----
Mam pytanie odnośnie ukrycia. Chcę ukryć bohatera za załomem budynku, wykonuję ruch (nie bieg) i chowam go przed wrogiem tak że jest niewidoczny (kładę znacznik wówczas jest ukryty).

1. Jeśli nie wykonując ruchu wrogi model podejdzie na odległość większą niż jego inicjatywa i wdzi mój model częściowo to czy ukrywająca sie postać nadal jest ukryta?

2. Jeśli nie wykonując ruchu wrogi model podejdzie na odległość większą niż jego inicjatywa i widzi mój model całkowicie to czy ukrywająca się postać nadal jest ukryta?

3. Nie wiem czy mi się coś pomyliło z 7 ed WFB czy w Warheim jest również taka zasada, że walcząc bronią ręczną i tarczą jest dodatkowy pkt pancerza?

4. W scenariuszu zaginiona córka kupac i zaginiony syn kupca w jakiej max odległości od postaci eskortującego musi pozostać eskortowany?

#1092: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Pt sierp 31, 2012 03:55 PM
    ----
Dulix wrote:
Mam pytanie odnośnie ukrycia. Chcę ukryć bohatera za załomem budynku, wykonuję ruch (nie bieg) i chowam go przed wrogiem tak że jest niewidoczny (kładę znacznik wówczas jest ukryty).

1. Jeśli nie wykonując ruchu wrogi model podejdzie na odległość większą niż jego inicjatywa i wdzi mój model częściowo to czy ukrywająca sie postać nadal jest ukryta?

2. Jeśli nie wykonując ruchu wrogi model podejdzie na odległość większą niż jego inicjatywa i widzi mój model całkowicie to czy ukrywająca się postać nadal jest ukryta?

3. Nie wiem czy mi się coś pomyliło z 7 ed WFB czy w Warheim jest również taka zasada, że walcząc bronią ręczną i tarczą jest dodatkowy pkt pancerza?

4. W scenariuszu zaginiona córka kupac i zaginiony syn kupca w jakiej max odległości od postaci eskortującego musi pozostać eskortowany?

Dulix wrote:
Jeśli nie wykonując ruchu wrogi model podejdzie na odległość...
He? Mysli

Ukrywanie się: wrote:
Model pozostaje Ukryty, dopóki znajduje się za osłoną (zobacz ROZDZIAŁ VI: STRZELANIE)...
[...]
Model zostanie dostrzeżony lub usłyszany bez względu na to jak dobrze Ukryje się. Postacie automatycznie wykrywają przeciwników, próbujących Ukrywać się, w promieniu ich INICJATYWY liczonej w calach.

Osłona: wrote:
Model jest za osłoną, jeżeli w polu widzenia strzelającego znajduje się MNIEJ NIŻ POŁOWA celu. Jeżeli pojawią się problemy z podjęciem takiej decyzji, należy rozstrzygnąć wątpliwość za pomocą rzutu K6.

1. Jeżeli model znajduje się za osłoną, patrz cytaty wyżej, to nie zostaje odkryty.

2. Model widoczny całkowicie, nie znajduje się za osłoną, a więc nie może się ukrywać i zostaje odkryty.

3. Tak. Za kombinację broni ręcznej i tarczę ochrona pancerza zwiększona jest o 1.

4.
Quote::
Syn kupca przyłączy się do dowolnego bohatera oraz tych stronników, którzy nie podlegają zasadzie specjalnej NIEUMARŁY, ISTOTA ETERYCZNA, LEŚNY DUCH oraz DEMON lub ZWIERZĘ, które na końcu fazy ruchu znajdą się w odległości do 1” od zagubionego.
W odległości 1".

#1093: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Author: Pepe , Location: Kęty Post Posted: Sb wrz 01, 2012 03:24 PM
    ----
Takie pytanka:

Czar nr 1 z magii bestii. Przywołanie wilków.

1. Jeżeli takowy wilk wyłączy model przeciwnika to czy liczy się to do pkt gniewu?

Zdarzenie losowe w którym pojawiają się wilki.

Quote::
(25) WATAHA WILKÓW
Zwabiona zapachem krwi i odgłosami walki wataha 2K3 wilków pojawia się na polu bitwy. Głodne zwierzęta będą biegły najszybciej jak to możliwe w stronę najbliższego modelu, szarżując jeśli to możliwe. Jeśli wilki Wyłączą z akcji! dowolny model to zostanie on pożarty jeśli nie otrzyma pomocy od swych sojuszników. Sprzymierzeńcy mogą uratować wyłączony z akcji! model zbliżając się w następnej turze na odległość do 6” od miejsca w którym leży ofiara watahy. Podobnie jeśli wataha psów nie zda testu ROZBICIA to zwierzęta uciekną z pola bitwy porzucając Wyłączony z akcji! model. Pożarte modele należy wykreślić z KARTY DRUŻYNY, a posiadany przez postać ekwipunek należy umieścić w formie znaczników obok pożartego modelu. Przedmioty mogą zostać podniesione w czasie rozgrywania potyczki w fazie ruchu w czasie wykonywania pozostałych ruchów przez dowolny model bohatera, którego podstawka pozostaje w kontakcie ze znacznikiem. Jednocześnie należy pamiętać, że postać posiadająca komplet ekwipunku (zobacz ROZDZIAŁ XIIII: EKWIPUNEK), która weszła w posiadanie kolejnych przedmiotów, musi natychmiast odrzucić ekwipunek, którego nie jest w stanie unieść. Które z przedmiotów zostaną odrzucone, zależy wyłącznie od decyzji gracza.

Wilki pojawiają się, biegną do najbliższego modelu, szarżują go i wyłączają z akcji.

1. I co się z nimi dalej dzieje? Będą szarżować/biegnąć do najbliższego modelu itd?
2. Czy jeżeli model który chce ocalić od pożarcia model ze swojej bandy rzeczywiście musi w następnej turze podejść na odległość 6", czy też może to nastąpić w 3, 4... turze itd?
3. Jest Ctr C Ctr V z opisu swora psów i nie pozmieniałeś sobie wszystkiego.
4. Czy modele wchodzące na stół w wyniku zdarzenia losowego też zdają test rozbicia?

#1094: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Sb wrz 01, 2012 06:27 PM
    ----
1. Tak.

Wilki.
1. Tak. Będą szukały kolejnego, najbliższego celu.
2. Tak. Zgodnie z zapisem, Wyłączony z akcji! model można uratować przed pożarciem, tylko w następnej własnej turze poprzez podejście na minimum 6".
3. Ok. Dzięki, poprawiłem.
4. Jeśli tak zaznaczono w opisie.

#1095: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Author: Pepe , Location: Kęty Post Posted: Sb wrz 01, 2012 06:28 PM
    ----
Dzięki.

#1096: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Author: Pepe , Location: Kęty Post Posted: Sb wrz 01, 2012 06:34 PM
    ----
A jeszcze jedno. Czy wierzchowiec podnosi limit modeli w drużynie?

#1097: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Sb wrz 01, 2012 06:37 PM
    ----
Zależy.

Jeżeli jest to potwór (Wielki Orzeł, Wielki Pajonk czy Pegaz) i klasyfikuje się go jako stronnika, to tak, wlicza się do limitu modeli.

Jeżeli jest to wierzchowiek (koń bojowy, dzik) to liczy się jako ekwipunek i nie jest wliczany do limitu modeli.

#1098: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Author: Dulix , Location: Rzeszów Post Posted: Sb wrz 01, 2012 07:32 PM
    ----
No trochę nie po polsku napisałem Smile ale dzięki za odpowiedź wszystko jest jasne Smile

1. Gdzie znajduje się informacja na temat psiej łapki Smile
2. Czy jeśli zginął mi Tan mogę rekrutować kolejnego?

#1099: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Sb wrz 01, 2012 07:37 PM
    ----
Rozdział: Magiczne przedmioty.

Paragraf: Magiczne talizmany.

Quote::
Psia Łapka:
Łapa psa o trzech nogach podobno odwraca pecha.

Model używający psiej łapki może w czasie rozgrywania potyczki przerzucić dowolny rzut. Jeżeli psia łapka nie zostanie wykorzystana w czasie potyczki, przerzut można wykorzystać w czasie rozgrywania sekwencji po potyczce.

UWAGI: Psia łapka jest dostępna wyłącznie dla modeli należących do Muszkieterów z Nuln, Piechoty Morskiej z Marienburga, Strażników dróg z Averlandu, Zbrojnej kompanii z Ostlandu, Zbrojnych z Middenheim, Żołnierzy z Reiklandu oraz Rycerzy Graala, Zbrojnej chorągwi z Kisleva, Piratów z Sartosy i Psów Wojny.
CENA: 20+K6 zk; DOSTĘPNOŚĆ: 8.

#1100: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Author: Dulix , Location: Rzeszów Post Posted: Sb wrz 01, 2012 07:42 PM
    ----
Dziękuję Smile napisz proszę jeszcze co z tym Tanem czy po śmierci jednego można przyjąć do drużyny następnego.



Forum IndexDyskusja ogólna [Warheim FS]
<
1 2 3 ... 109 110 111 ... 139 140 141
>
Page 110 of 141