Azylium  
_TOGGLE_TOGGLE
_TOGGLE Menu główne

_TOGGLE Polecamy


































_TOGGLE Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.

ForumsPro › Oddział WARHEIM FS › Dyskusja ogólna [Warheim FS] › Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Pytania & odpowiedzi, spostrzeżenia, propozycje i modyfikacje.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku
<
1 2 3 ... 67 68 69 ... 139 140 141
>
View previous topic :: View next topic
Author Message
The following users give thanks for this topic Anonymous - Sb marca 26, 2011 02:17 AM, sirwit713 - Pn kwiet 03, 2011 12:43 PM, Doman - Wt May 03, 2011 12:56 PM, sugai - Wt lut 07, 2012 12:24 AM, wujass - Pt czerw 08, 2012 11:28 AM
Pogodyn
Przytomny
Przytomny

Pogodyn

Offline

Joined: lut 10, 2012
Posts: 79

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn marca 04, 2012 10:15 AM
Reply with quote

Taka dziwna sytuacja.
Gram bestiami i mam centigora. Pare bitew temu koleś dostał i wyłączyło go z akcji , rzucał na tabelle obrażeń po bitwie i wylosowała mu się furia.
I teraz tak - centigor sam z siebie ma zasadę alkoholizm i może wyrzucić jeden na początku tury - czyli podlegac głupocie , ale zasady furii mówią , że model jest odporny na psychologie... i jak to rozpatrzeć ? , że nie wspomnę , że moge wyrzucić sześć na kostce i co wtedy mam podwójną furie? Very Happy

Proszę o rozstrzygnięcie

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8025
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn marca 04, 2012 10:25 AM
Reply with quote

Pogodyn wrote:
Taka dziwna sytuacja.
Gram bestiami i mam centigora. Pare bitew temu koleś dostał i wyłączyło go z akcji , rzucał na tabelle obrażeń po bitwie i wylosowała mu się furia.
I teraz tak - centigor sam z siebie ma zasadę alkoholizm i może wyrzucić jeden na początku tury - czyli podlegac głupocie , ale zasady furii mówią , że model jest odporny na psychologie... i jak to rozpatrzeć ? , że nie wspomnę , że moge wyrzucić sześć na kostce i co wtedy mam podwójną furie? Very Happy

Proszę o rozstrzygnięcie
W fazie rozpoczęcia tury wykonujesz rzut na alkoholizm. Jeśli wypadnie 1 to Centigor podlega efektom zasady specjalnej Głupota. wynik 2+ oznacza, że podlega Furii (zasady specjalne nie kumulują się, chyba że napisano inaczej).

Precyzując, zasada alkoholizm powinna brzmieć:
alkoholizm: wrote:
Na początku każdej tury, w fazie rozpoczęcia tury należy wykonać rzut K6. Wynik 1 oznacza, że w tej turze Centigor podlega efektom zasady specjalnej GŁUPOTA; rezultat 2-5 oznacza, że Centigor przezwyciężył działanie alkoholu, zaś wynik 6 oznacza, że do końca tury Centigor podlega efektom zasady specjalnej FURIA.
Ponieważ, po wyrzuceniu 1 model nie testuje CP, a od razu podlega zasadom Głupoty. Podobnie, po wyrzuceniu 6 efekty Furii trwają jedynie do końca tury.
Te zasady to wynik działania alkoholu, a nie psychologii modelu, stąd nawet jeśli Centigor jest odporny na psychologię, to dalej wykonuje rzut określający jak działa na niego alkohol.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pogodyn
Przytomny
Przytomny

Pogodyn

Offline

Joined: lut 10, 2012
Posts: 79

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn marca 04, 2012 10:45 AM
Reply with quote

Ja nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś , albo ja coś nie do końca Ciebie rozumiem , chodzi o to , ze centigor wylosował furie w rzutach na tabeli obrażeń po bitwie i jeżeli dobze rozumiem to on ma tą furie cały czas , czyli tak jakby w momencie rzutu na alkoholizm juz jest w trakcie furii czyli idąc dalej - nie może ulec głupocie bo furia mu nie pozwala.
Wynikałoby z tego że nie ma szans podlegać głupocie ... są to w zasadzie dwa wykluczajace sie zapisy.

I co teraz ? - zaczynam ture i rzucam kostka , losuje 1 - podlegam głupocie , a na rzutach 2+ to już jest furia ? dobrze rozumiem?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8025
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn marca 04, 2012 11:05 AM
Reply with quote

Pogodyn wrote:
Ja nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś , albo ja coś nie do końca Ciebie rozumiem , chodzi o to , ze centigor wylosował furie w rzutach na tabeli obrażeń po bitwie i jeżeli dobze rozumiem to on ma tą furie cały czas , czyli tak jakby w momencie rzutu na alkoholizm juz jest w trakcie furii czyli idąc dalej - nie może ulec głupocie bo furia mu nie pozwala.
Wynikałoby z tego że nie ma szans podlegać głupocie ... są to w zasadzie dwa wykluczajace sie zapisy.

I co teraz ? - zaczynam ture i rzucam kostka , losuje 1 - podlegam głupocie , a na rzutach 2+ to już jest furia ? dobrze rozumiem?

Zapisy się nie wykluczają ponieważ:
- ewentualna głupota Centigora nie jest efektem zasady specjalnej Głupota a działania alkoholizmu. Po prostu wynik 1 działa tak samo jak nieudany test zasady specjalnej Głupota.
- podobnie furia której Centigor podlega do końca tury, to nie wynik działania zasady specjalnej Furia, a jedynie 6 ma taki sam efekt.

Więc w sumie źle ci odpowiedziałem post powyżej.

Rzut na alkoholizm dla Centigora wykonujesz na początku każdej tury w fazie rozpoczęcia.
I dopóki model Centigora podlega zasadzie specjalnej Furia (którą otrzymał w wyniku rzutu na tabelę poważnych obrażeń), wynik 1 na alkoholizm oznacza, że do końca tury podlega efektom zasady Głupota. A wynik 2+, oznacza że podlega Furii.
Ale jeśli Furia zostanie wygaszona, np w wyniku Oszołomienia, czy Powalenia na ziemię to jedynie wynik 6 w rzucie na alkoholizm oznacza, że do końca bieżącej tury podlega efektom Furii.

Efekty alkoholizmu to nie psychologia (jakkolwiek dziwnie to nie brzmi), dlatego zasada specjalna Furia przed nimi nie chroni.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pogodyn
Przytomny
Przytomny

Pogodyn

Offline

Joined: lut 10, 2012
Posts: 79

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn marca 04, 2012 11:18 AM
Reply with quote

Spoko , teraz troche jaśniej Very Happy , ok , a jeszcze mam inne pytanie. Czy gdzieś w zasadach istnieje - zasada , przedmiot który pernamentnie wyklucza działanie alkoholizmu ?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8025
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn marca 04, 2012 11:21 AM
Reply with quote

Pogodyn wrote:
Czy gdzieś w zasadach istnieje - zasada , przedmiot który pernamentnie wyklucza działanie alkoholizmu ?
Nie. Ale przydają się przedmioty pozwalające na przerzuty testów.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Pogodyn
Przytomny
Przytomny

Pogodyn

Offline

Joined: lut 10, 2012
Posts: 79

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Pn marca 04, 2012 11:40 AM
Reply with quote

Ok , dzięki , no przedmioty - to musze kasy dozbierać , jak narazie to bidny strasznie jestem... Very Happy

Back to top
View user's profile
zer00
Śniący
Śniący

zer00

Offline

Joined: lut 22, 2012
Posts: 26
Filia Pomorska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Wt marca 06, 2012 01:52 PM
Reply with quote

Jak dokładnie wygląda modłów kapłańskich? Czary te wchodzą jako zaklęte automatycznie na określonym poziomie, czy coś się rzuca? Dzięki Smile

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8025
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Wt marca 06, 2012 01:57 PM
Reply with quote

zer00 wrote:
Jak dokładnie wygląda modłów kapłańskich? Czary te wchodzą jako zaklęte automatycznie na określonym poziomie, czy coś się rzuca? Dzięki Smile

Tak. Modlitwy działają jak zaklęte czary:

Quote::
Modlitwy:
Kapłani otrzymują od swego boga niezwykłe moce, którymi razić mogą swych wrogów w bitwie. W fazie magii kapłani, o ile nie Uciekają!, nie zostali Oszołomieni! lub Powaleni!, w fazie ruchu nie wykonali biegu, a w fazie strzeleckiej nie użyli broni dystansowej, oraz nie opuścili stołu, mogą wznieść dwie różne modlitwy. Modlitwy działają tak samo jak zaklęte czary o poziomie mocy 5. O ile nie podano inaczej w ich opisie, można ich użyć w stosunku do samego kapłana, tudzież dowolnej postaci (bohatera lub stronnika) w odległości do 12” od kapłana. Pełną listę modlitw umieszczono w dalszej części rozdziału.

I tak samo jak zaklęte czary się je rozprasza:

Quote::
Zaklęte czary:
Przeciwnik może rozproszyć zaklęty czar, o ile uzyska wynik równy bądź większy niż podany Poziom Mocy, bądź też może się posłużyć zwojem rozproszenia w zwykły sposób. Przeciwko zaklętym czarom mogą zostać użyte również magiczne przedmioty, których działanie rozprasza bądź niszczy czary.


_________________
BLOG|Warheim FS
..::PODRĘCZNIK DO WARHEIM FS - NOWA EDYCJA::..
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
zer00
Śniący
Śniący

zer00

Offline

Joined: lut 22, 2012
Posts: 26
Filia Pomorska

Post Post subject: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)
Posted: Wt marca 06, 2012 02:03 PM
Reply with quote

Przypuśćmy, że przeciwnik ma jedną kostkę do rozpraszania, a ja mam kapłana ze zdolnością "arcyprezbiter" (tudzież inkwizytora, który rzuca zaklęte czary na 7+). Czy przeciwnik jest w stanie rozproszyć taką modlitwę jedną kostką przy wyrzucie sześciu oczek, czy też "bonus" za szóstki liczy się dopiero przy rzuceniu minimum dwóch szóstek?

Back to top
View user's profile
<
1 2 3 ... 67 68 69 ... 139 140 141
>
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku

 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
Sticky
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi)...
...do wersji Przeklęty Szczurołap.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 14, 15, 16 ]
226 quidamcorvus 5531 Re: Dyskusja ogólna (...
 Pt lip 20, 2018 02:07 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Frostgrave Pytania 7 Staś 1738 Pytania
 Śr sierp 10, 2016 01:28 PM 
drachu View latest post
Normal
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Squigi - dyskusja 11 Blumstein 219 Squigi - dyskusja
 Pn May 21, 2018 01:11 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Mitterherbst...
...do wersji podręcznika Mitterherbst.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 18, 19, 20 ]
296 quidamcorvus 8910 Dyskusja ogólna (pyta...
 Pn stycz 15, 2018 03:09 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2k6...
...do wersji podręcznika 2k6.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 64, 65, 66 ]
983 quidamcorvus 52260 Re: Dyskusja ogólna (...
 Śr czerw 21, 2017 03:20 PM 
quidamcorvus View latest post
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

_TOGGLE O użytkowniku

Witaj Nieznajomy


Członkowie:
Ostatni: Creator
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 423

Na stronie:
Użytkownicy: 0
Goście: 37
_BBOT: 0
Razem: 37
Kto gdzie jest:
 Goście:
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro

Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!

_TOGGLE Sondaż
Muzyka w trakcie rozgrywania potyczki?

Tak
66 %66 %66 %
Nie
12 %12 %12 %
Czasami
20 %20 %20 %
Wyniki :: Ankiety

Głosów: 163
Komentarzy: 0

The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy