[CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia

All Posts
<
1 2 3 4 5
>
Forum IndexTaktyki & Strategie [Mordheim]

#46: Re: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: duszy , Location: 100lica Post Posted: Wt list 11, 2014 07:48 PM
    ----
M.T. wrote:
Czemu miałby ignorować?
M.T. wrote:
No widzisz - zakładasz, że Possesed musi mieć ręce, żeby atakować. A tak wcale nie jest.
Richi wrote:
Przecież opętany walczy bez broni o czym chyba zapominacie - nie musi walczyć łapami.
btw. kiedy normalny model ( "ludzki" ) traci rękę, traci też możliwość uzyskania extra attacku z two weapon fighting, po stracie dwóch jest bezużyteczny ( no chyba że rozciągniesz na niego tekst, że nie musi mieć rąk żeby atakować "it's just a flesh wound! i can still kick!" ). Possessed po utracie obu rąk nie ma żadnych minusów?

#47: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: M.T. , Location: Brwinów Post Posted: Wt list 11, 2014 07:55 PM
    ----
Nie ma. Tak samo jak każdy inny model. Przynajmniej nie znalazłem niczego takiego w opisie kontuzji.
Quote::
23 ARM WOUND
Roll again: 1 = Severe arm wound. The arm must be
amputated. The warrior may only use a single onehanded
weapon from now on. 2-6 = Light wound.
The warrior must miss the next game.

#48: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: duszy , Location: 100lica Post Posted: Wt list 11, 2014 07:59 PM
    ----
Quote::
The arm must be amputated. The warrior may only use a single onehanded weapon from now on.
No jakby nie patrzeć to jest minus dla normalnych modeli.

Czyli - possessed nie potrzbuje rąk żeby atakować, może stracić obie bez żadnych minusów, ale już uszkodzona dłoń powoduje minusy do ataku. Logika.

#49: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: M.T. , Location: Brwinów Post Posted: Wt list 11, 2014 08:02 PM
    ----
Wiesz... jeżeli model dostanie kontuzję po raz drugi, to niekoniecznie oznacza to, że automatycznie dostał w drugą rękę.

#50: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: duszy , Location: 100lica Post Posted: Wt list 11, 2014 08:17 PM
    ----
Raczej trudno żeby dostał w tą samą, skoro jest amputowana... Za każdym razem mu po centymetrze-dwóch obcinają?

#51: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: M.T. , Location: Brwinów Post Posted: Wt list 11, 2014 09:10 PM
    ----
Nie musieli amputować całej...

#52: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: Richi , Location: Ząbki Post Posted: Wt list 11, 2014 09:31 PM
    ----
Już mocno odbiegliście od tematu. Amputacje kończyn to rzadka sytuacja - na te wszystkie walki zdarzyło się może tylko kilka razy gdy ktoś tracił jedną kończynę. Utrata obu kończyn - teoretycznie może się zdarzyć ale twórcy gry chyba nawet nie zakładali że taka sytuacja może mieć miejsce. Prawdopodobieństwo utraty obu kończyn na jednym zawodniku jest znikome ale raz na kilkaset walk może się zdarzyć. Co będzie jak lider straci dwie łapy albo dwie nogi - przecież nie będzie mógł już walczyć a szefa nie można tak sobie wywalić? Mimo wszystko powinni w sumie dodać że w takiej sytuacji zawodnik musi opuścić bandę - dokładnie tak samo jak w przypadku utraty oczu. A co do opętanych - jak utarci rękę to też może być przypał - np zawodnik może stracić clawa bo przecież w takiej sytuacji powinno się losować która kończyna to była. Jak nie ma żadnej mutacji a stracił rękę to tak jak by stracił jedno oko - też się nic nie dzieję bo niestety zasady milczą w tej kwestii. Szczerze mówiąc mogli to trochę doprecyzować bo aż się prosi aby po utracie ręki był jeszcze dodatkowo jakiś duży minus do WS. A sami opętani - czasami są kłopotliwi w klasyfikacji ale nie zapominajmy że są istotami, które dzielą swe ciała na spółę z demonami - w tym wypadku wszystkie chwyty dozwolone.
W ogóle świetnie się gra Opętanymi - dwóch possestów w duecie i nawet wampir z ogrem chowają się po kątach.

#53: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: catachanfrog , Location: 21°01'E 52°13'N Post Posted: Wt list 11, 2014 10:09 PM
    ----
EDIT

autentyczna konfuzja
Last edited by catachanfrog on Śr list 12, 2014 11:27 AM; edited 1 times in total

#54: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: Myszor , Location: Warszawa Post Posted: Śr list 12, 2014 12:41 AM
    ----
Nie znam się, ale się wypowiem Smile

EDIT:
a) zawodnik o amputowanych wszystkich rękach Wink odpada z gry - zasady to mówią w Serious Injury chart - i nie jest ważne, czy to człowiek, czy skaven czy Possessed (też człowiek, tylko opętany Smile )
Faktycznie nie ma tego w RB.


b) domyślnie amputuje się zawsze najpierw pierwszą rękę, a później tę drugą (a nie jakąś resztkę tej pierwszej!) - zasady nic nie mówią o losowaniu rąk! stąd nasz wybór przy pierwszej amputacji zwykle pada na tę rękę, która daje ten +1 atak z drugiej broni, czyż nie?

c) zawodnik o amputowanej jednej ręce nie może używać broni dwuręcznych ALE:

d) nie jest powiedziane, że traci jeden z ataków wynikających z rozpiski
zatem =>

d) (co już nadmieniałem wyżej) przyjmuje się zwykle, że pierwsza amputowana ręka to ta "gorsza", umozliwiająca 1 dodatkowy atak kiedy trzyma ona (ta ręka) jakąś broń

zatem =>

e) przyznaję tu Richiemu rację: Possessed po stracie jednej ręki nadal ma 2 ataki - wynikające z rozpiski ALE:

f) zakładając, że Great Claw jest na ręce gorszej (domyślnie, skoro liczymy Possessed'owi 2A z rozpiski +1A z racji posiadania GC) w wypadku utraty ręki Possessed powinien tracić tę z Great Claw'em

czyż nie jest to logiczne?

EDIT:
g) moim zdaniem (po przemyśleniu i edicie) po utracie dwóch rąk głównych zawodnik zgodnie z Serious Injury chart'em odpada z gry, choćby miał jeszcze tail fighting, trzecią rękę wyrastającą z dupy, skorpion tail czy co tam jeszcze wymyślono
Nie ma tego w RB.
Last edited by Myszor on Śr list 12, 2014 11:11 AM; edited 2 time in total

#55: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: M.T. , Location: Brwinów Post Posted: Śr list 12, 2014 06:36 AM
    ----
Quote::
a) zawodnik o amputowanych wszystkich rękach Wink odpada z gry - zasady to mówią w Serious Injury chart - i nie jest ważne, czy to człowiek, czy skaven czy Possessed (też człowiek, tylko opętany Smile )
Cytacik, proszę. Bo jakoś nie mogę go znaleźć.

#56: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: aniollech , Location: Warszawa Post Posted: Śr list 12, 2014 07:19 AM
    ----
Ma sens to co piszesz Myszor. Na przykładzie wampira choćby- po stracie ręki zachowuje 2 ataki.
Ale z tego co piszesz (pomijając zasady zacytowania których domaga się MT) wynikało by, że gdy zawodnik który utraci obie ręce, nie może walczyć przy użyciu broni.
Poza tym opętani mają nie jeden a kilka plusów na tabeli- choćby nie ukradną mu GC..., no chyba ,że amputowane.

#57: Re: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: Myszor , Location: Warszawa Post Posted: Śr list 12, 2014 11:07 AM
    ----
M.T. wrote:
Quote::
a) zawodnik o amputowanych wszystkich rękach Wink odpada z gry - zasady to mówią w Serious Injury chart - i nie jest ważne, czy to człowiek, czy skaven czy Possessed (też człowiek, tylko opętany Smile )
Cytacik, proszę. Bo jakoś nie mogę go znaleźć.

Faktycznie, ja też nie mogę Smile (dałem edita na poprzednim poście)

Czyli spoko, typ o obciętych wszystkich odnóżach spokojnie może walczyć dalej majac wszystkie ataki z rozpiski, nie mając jedynie tego dodatkowego ataku za dodatkową broń w drugiej ręce.

Niezależnie ile razy wylosuje amputację:
"The warrior may only use one single-handed weapon from now on."

?

Czyli jak straci wszystkie ręce trzyma miecz w...? Twisted Evil

Buhahaha Very Happy

Chcemy aż tak dosłownie interpretować zasady? Mysli
Last edited by Myszor on Śr list 12, 2014 11:17 AM; edited 2 time in total

#58: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: catachanfrog , Location: 21°01'E 52°13'N Post Posted: Śr list 12, 2014 11:07 AM
    ----
Ok, nie rozumiem jednej rzeczy - z jakiej paki possessed mają być odporni na niektóre rzuty na tabelce injuries?

konfuzja

#59: Re: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: Myszor , Location: Warszawa Post Posted: Śr list 12, 2014 11:15 AM
    ----
catachanfrog wrote:
Ok, nie rozumiem jednej rzeczy - z jakiej paki possessed mają być odporni na niektóre rzuty na tabelce injuries?

konfuzja

Nie sa odporni - tak samo mogą stracić łapę.
I tak samo jak np. zwykli ludzie tracą wtedy dodatkowy atak z racji posiadania "broni w drugiej łapie" - tutaj: Great Claw.

Jeszcze raz: kiedy człowiek walczący mieczem (right arm) i pałą (left arm) traci rękę, walczy już tylko mieczem z liczbą ataków z rozpiski.

Dlaczego człowiek opętany, czyli Possessed, posiadający dzięki demonowi siłę nadludzką, pozwalającą mu gołą ręką zadawać ciosy równie groźne jak bronią, miałby po obcięciu jednej ręki tracić jeden z ataków z rozpiski?

Dlaczego miałby być mniej odporny na niektóre rzuty na tabelce injuries niż człowiek? Smile

I dlaczego właściwie dyskutujemy o tym w "Taktyki & Strategie" ? Razz

#60: [CotP] Taktyki, strategie & przemyślenia Author: duszy , Location: 100lica Post Posted: Śr list 12, 2014 11:21 AM
    ----
Nie tylko possessed - ghoule bohaterowie, wulfeni u norse'ów itp. Wszyscy bohaterowie, którzy nie mogą posługiwać się bronią, mają mniejsze minusy za stratę ręki (tzn nie mają żadnych ) w stosunku do skaleczonego paluszka pod hand injury Wink

Myszor - nie ma nigdzie napisane, że model "zwykły" który straci obie ręce wylatuje z gry- przecież może grać z jednym atakiem na zasadach "walki bez broni", wiesz jak czarny rycerz w monthy pytonie Very Happy Bo interpretacja o kolejnych amputacjach tej samej ręki...

Quote::
I dlaczego właściwie dyskutujemy o tym w "Taktyki & Strategie" ?
nie wiem, już na początku pyskówki, mówiłem, że to się bardziej do uściśleń nadaje Wink Chodź teraz to już zahacza o jakiś hyde park Very Happy



Forum IndexTaktyki & Strategie [Mordheim]
<
1 2 3 4 5
>
Page 4 of 5