Uściślenia

All Posts
<
1 2 3 ... 27 28 29 ... 50 51 52
>
Forum IndexUściślenie zasad [Mordheim]

#406: Uściślenia Author: catachanfrog , Location: 21°01'E 52°13'N Post Posted: Pn paźdź 27, 2014 02:35 PM
    ----
@ Danon
1. Zawsze uderza pierwszy. To jest wyjątek do wszystkiego.
2. Jako, że atakujesz w cc (a nie w fazie strzelania) działa jak dodatkowy atak w walce wręcz - czyli rzucasz standardowo.
3. Tak i tak.
4. Nie można - model atakując używa BS a nie WS.

#407: Re: Uściślenia Author: M.T. , Location: Brwinów Post Posted: Cz paźdź 30, 2014 06:39 PM
    ----
aniollech wrote:
Czy można ukrywać się za modelem, stanowiącym zasłonę?
Quote::
A model can hide if he ends his move behind a low wall, a column or in a similar position where he could reasonably conceal himself.
Trudne pytanie. Wg mnie model o normalnej wysokości (człowiek) mógłby się ukryć za Large Targetem, ale już nie za innym człowiekiem.

#408: Uściślenia Author: aniollech , Location: Warszawa Post Posted: Cz paźdź 30, 2014 08:25 PM
    ----
Pytanie dodatkowe.
Czy mogę na zombiaka (w początkowej rozpisce) wziąć large target- martwego ogra?
Oczywiście z charakterystykami normalnego zombi?

#409: Uściślenia Author: M.T. , Location: Brwinów Post Posted: Cz paźdź 30, 2014 08:47 PM
    ----
Musisz mieć zombich o normalnych wymiarach.

#410: Uściślenia Author: aniollech , Location: Warszawa Post Posted: Cz paźdź 30, 2014 09:22 PM
    ----
Po co więc klauzula "lub jeżeli jego ciało przekracza 2" wzdłuż lub w szerz"?

#411: Uściślenia Author: Kapitan_Hak Post Posted: Cz paźdź 30, 2014 10:28 PM
    ----
Z tej zasady chyba wycofali się w którejś erracie i jeżeli coś nie ma wprost napisane, że jest Large Target, to nie jest.

#412: Uściślenia Author: aniollech , Location: Warszawa Post Posted: Pt paźdź 31, 2014 08:37 AM
    ----
OK, teraz alles clear!

#413: Uściślenia Author: Myszor , Location: Warszawa Post Posted: Śr list 05, 2014 01:51 AM
    ----
Czy Weeping Blades ranią automatycznie wampira na 6 na trafienie?
Wampir jest odporny na trucizny, więc chyba nie...?

Aniollechu, screaming walls dziś mogły też zakrzyczeć wampira Smile
Jednak S1 może zranić T4 na 6-tce Smile Dopiero jeżeli T-S>3 nie jest już możliwe zranienie. Do zapamiętania Wink

#414: Uściślenia Author: aniollech , Location: Warszawa Post Posted: Śr list 05, 2014 07:11 AM
    ----
Zawsze coś, przynajmniej raz na moją korzyść, no i mój wampir ma umiejętność żywotny. Pytanie jak potraktować krzyk ściany jako walkę wręcz czy strzelanie...

#415: Re: Uściślenia Author: Myszor , Location: Warszawa Post Posted: Śr list 05, 2014 09:35 AM
    ----
aniollech wrote:
[...]mój wampir ma umiejętność żywotny. Pytanie jak potraktować krzyk ściany jako walkę wręcz czy strzelanie...

ani jedno ani drugie Smile

A Resilient działa (tu również nie kumam czemu Smile ) tylko na walkę wręcz.

#416: Uściślenia Author: Staś Post Posted: Śr list 05, 2014 10:35 AM
    ----
Myślę że to dlatego że niezależnie od tego jaką masz siłę łuk/strzelba/proca/kusza/nóż wali z taką samą siłą nie możesz jej zwiększyć.

#417: Re: Uściślenia Author: M.T. , Location: Brwinów Post Posted: Śr list 05, 2014 06:25 PM
    ----
Myszor wrote:
Czy Weeping Blades ranią automatycznie wampira na 6 na trafienie?
Wampir jest odporny na trucizny, więc chyba nie...?

Zgadza się. Rzucasz normalnie na ranienie.

#418: Uściślenia Author: duszy , Location: 100lica Post Posted: Sb list 08, 2014 02:08 PM
    ----
To tak po tej pyskówce parę radosnych pytań o mutacje i ciekawi mnie Wasza interpretacja ( szczególnie na podstawie czego tak interpretujecie )

Tentacle:
1) W przeciwieństwie do clawa, nie ma zapisu, że nie można w tej ręce mieć broni - czyli mutant z tentacle dalej może walczyć 2 brońmi?
2) Nigdzie nie ma też zapisu, że nie można mieć 2 mutacji na tej samej ręce - czyli claw i wyrastająca obok macka Razz

Spines:
model w btb z mutantem/possessed dostaje automatycznego hita z siłą 1 na początku cc phase. Rozumiem, że ma to pierwszeństwo przed strike first. A crossbow pistol?

Extra arm:
1) Czy z extra armem model może mieć 2 tarcze? I ma wtedy 5 save'a ( 3 w walce wręcz na sdk-owych hr'ach )
2) morgerstern - morgerstern nie pozwala używać w drugiej ręce innej broni, poza ew. tarczą, a co z 3 ręką?
3) Possessed w ramach serious injuries traci rękę. Jeśli wybierze, że traci jedną z "defaultowych" rąk nie traci bonusowego ataku za extra arm?

#419: Uściślenia Author: aniollech , Location: Warszawa Post Posted: Sb list 08, 2014 02:20 PM
    ----
A jeśli w dwóch rękach trzymasz broń dwuręczną a w trzeciej np. miecz to ile wynosi Twoja HR inicjatywa? I czy mogę trzymać jeszcze tarczę (oczywiście ino do obrony przed ostrzałem)?
Wg. mnie HR tarcza jak no swoją moc i jej stosunek do ceny stanowczo przegina. Te 2 tarcze to tego dobry przykład duszy, a wyobraźmy sobie 3.
He he ach te niuanse...

#420: Re: Uściślenia Author: duszy , Location: 100lica Post Posted: Sb list 08, 2014 04:26 PM
    ----
aniollech wrote:
A jeśli w dwóch rękach trzymasz broń dwuręczną a w trzeciej np. miecz to ile wynosi Twoja HR inicjatywa? I czy mogę trzymać jeszcze tarczę (oczywiście ino do obrony przed ostrzałem)?
imo masz po prostu jeden atak w normalnej inicjatywie z miecza, jeden z "strike last" ( lub I-2 na hr-ach ) z 2h - przy założeniu, że masz 1A w profilu. Tarczę możesz mieć i daje save'a przeciw strzelaniu normalnie.
Quote::

Wg. mnie HR tarcza jak no swoją moc i jej stosunek do ceny stanowczo przegina. Te 2 tarcze to tego dobry przykład duszy, a wyobraźmy sobie 3.
He he ach te niuanse...
A jak często spotykasz te tarcze? W tej kampanii na 3 gry chyba żaden z moich przeciwników nie miał, w poprzedniej też za specjalnie nie kojarzę, żeby ktoś używał.


A to jeszcze do extra arm, bo ciekawi mnie jak interpretujecie:
Mamy mutanta z 1A w profilu, extra arm, pałką, sztyletem i tarczą ( dla łatwiejszego rozpisania ). Ile ataków ma w sytuacji gdy:
1) Pałka i tarcza w normalnych rękach, sztylet w extra arm
2) Pałka i sztylet w normalnych rękach, tarcza w extra arm



Forum IndexUściślenie zasad [Mordheim]
<
1 2 3 ... 27 28 29 ... 50 51 52
>
Page 28 of 52