Azylium  
_TOGGLE_TOGGLE
_TOGGLE Menu główne

_TOGGLE Polecamy



































_TOGGLE Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.

ForumsPro › Oddział WARHEIM FS › Dyskusja ogólna [Warheim FS] › Pytania i odpowiedzi...
Pytania i odpowiedzi...
Pytania & odpowiedzi, spostrzeżenia, propozycje i modyfikacje.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku
<
1 2 3 4 5 6 7 8 9
View previous topic :: View next topic
Author Message
Theoden91
Nieświadomy
Nieświadomy

Theoden91

Offline

Joined: sierp 03, 2018
Posts: 6
Location: Warszawa

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn lip 22, 2019 03:34 PM
Reply with quote

Mam pytanie o klątwy. W opisie każdej jest napisane, że model może być pod działaniem tylko 1 klątwy.
Co się dzieje w sytuacji:
1) klątwy indywidualnej na jednostkę i klątwy grupowej (np Klątwą Ołowiu dostał sierżant, a klątwą Chamon miecznik stojący tuż obok sierżanta)
2) 2 klątw grupowych rzuconych na 2 różne modele (Klątwa Chamon na miecznika, Klątwa Quash na Dowódce i wchodzi sierżant w zasięg obu klątw)

Back to top
View user's profile AIM Address
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn lip 22, 2019 03:41 PM
Reply with quote

Theoden91 wrote:
Mam pytanie o klątwy. W opisie każdej jest napisane, że model może być pod działaniem tylko 1 klątwy.
Co się dzieje w sytuacji:
1) klątwy indywidualnej na jednostkę i klątwy grupowej (np Klątwą Ołowiu dostał sierżant, a klątwą Chamon miecznik stojący tuż obok sierżanta)
2) 2 klątw grupowych rzuconych na 2 różne modele (Klątwa Chamon na miecznika, Klątwa Quash na Dowódce i wchodzi sierżant w zasięg obu klątw)
Na model działa tylko pierwsza klątwa, która została na niego rzucona. Jeśli pierwsza klątwa zakończy swe działanie, a model wciąż znajduje się w zasięgu innej klątwy, to dopiero wtedy ta zaczyna działać.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
verdome
Przytomny
Przytomny

verdome

Offline

Joined: sierp 01, 2018
Posts: 73

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn lip 29, 2019 12:58 PM
Reply with quote

Jak rozpatrujemy stać i strzelać i ucieczkę przy szarży zza stołu (animacja, zasadzka, saper, wysoki lot)?

jak liczyć tury zakopane w saperze?
Opcja A)
1 tura - zakopanie
2 tura - wylosowaliśmy 1 turę więc spędzamy ją pod ziemią
3 tura - pokazuje się gdzie chcę
Opcja B)
1 tura - zakopanie
2 tura - wylosowaliśmy 1 turę więc pokazuję się już gdzie chcę

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn lip 29, 2019 01:42 PM
Reply with quote

1. To znaczy? Stać & strzelać nie można w przypadku animacji, ponieważ szarżujące jednostki są w odległości mniejszej od połowy ruchu szarży; w przypadku zasadzki zależy czy szarżujący wykona ruch dłuższy niż połowa zasięgu szarży; w przypadku sapera będzie podobnie jak w przypadku animacji; w przypadku wysokiego lotu można stać i strzelać "gdy jednostka wejdzie w maksymalny zasięg broni i wtedy rozpatruje się strzelanie – model oddaje strzał na daleki zasięg, gdy tylko wróg znajdzie się w zasięgu".

W przypadku animacji, sapera, wysokiego lotu modele nie gonią, bo pojawiają się w konkretnym punkcie, a ucieka się w losowym kierunku.

W przypadku zasadzki, wygląda to jak normalnie.



Po upływie K3 tur, czyli przynajmniej po upływie 1 tury. Opcja A.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Asmodian
Nieświadomy
Nieświadomy

Asmodian

Offline

Joined: lip 31, 2019
Posts: 2
Location: Elbing

Post Post subject: Re: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Śr lip 31, 2019 08:01 AM
Reply with quote

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Pytanie o działanie Klątwy Uglu. Zaklęcie umieszcza wrogie modele poza czasem, do następnej tury maga. Zaklęcie pozostaje w grze.
Czy to oznacza, że jeśli nie zostanie rozproszone, działa znów do następnej tury maga na te same modele pod wzornikiem (i teoretycznie do końca potyczki)?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Śr lip 31, 2019 08:40 AM
Reply with quote

Asmodian wrote:
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Pytanie o działanie Klątwy Uglu. Zaklęcie umieszcza wrogie modele poza czasem, do następnej tury maga. Zaklęcie pozostaje w grze.
Czy to oznacza, że jeśli nie zostanie rozproszone, działa znów do następnej tury maga na te same modele pod wzornikiem (i teoretycznie do końca potyczki)?
Dobre pytanie, to zaklęcie nie pozostaje w grze i działa do początku następnej fazy magii rzucającego zaklęcie MAGA.
Powinno być:
Quote::
Klątwa Ulgu
RZUCONY NA 10+, POZOSTAJE W GRZE
Prastare wersy tajemnej inkantacji wypowiadanej przez Magistra Kolegium Cienia odmieniają los nieprzyjaciół maga, czyniąc drogę wrogów krętą i niebezpieczną.

Klątwa Ulgu ma zasięg 24”. Po udanym rzuceniu zaklęcia należy użyć 3” okrągłego wzornika i przykryć nim wybrany na cel model przeciwnika, także związany walką wręcz (wybrany przez kierującego MAGIEM gracza bez ograniczeń, z wyjątkiem tego, że Magister Cienia musi widzieć swój cel). Wszystkie modele (wrogie i sprzymierzone), których podstawki są całkowicie przykryte wzornikiem, zostają objęte działaniem zaklęcia automatycznie, te modele, których podstawki są częściowo przykryte, dostają się pod działanie zaklęcia na 4+. Do początku następnej fazy magii rzucającego zaklęcie MAGA objęte działaniem zaklęcia modele traktowane są tak jakby znajdowały się poza czasem. Ofiara klątwy nie może podejmować żadnej akcji i dryfuje bezczynnie w anomalii. Uwzględniając ten stan rzeczy w momencie określania czy drużyna musi wykonać test rozbicia, objęte działaniem zaklęcia modele nie są liczone do całkowitej liczby postaci w kompanii. Ponadto, należy zauważyć, że znajdujący się poza strumieniem czasu MAG lub DUCHOWNY lub KOWAL RUN nie może rzucać zaklęć, ponadto nie generuje Kostek Mocy oraz Kostek Rozproszenia.
Model może znajdować się pod działaniem tylko jednej klątwy na raz.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Asmodian
Nieświadomy
Nieświadomy

Asmodian

Offline

Joined: lip 31, 2019
Posts: 2
Location: Elbing

Post Post subject: Re: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Śr lip 31, 2019 09:22 AM
Reply with quote

Tak coś czułem. Dzięki.


Pytanko.

Zaklęte czary z przedmiotów a zaklęcie wyssanie magii. Czy rzucenie wyssanie magii a potem rzucenie zaklęcia z przedmiotu powoduje podniesienie mocy zaklęcia o +3 na potrzebę ewentualnego rozproszenia?

I drugie pytanie. To samo zaklęcie (wyssanie magii) a rozpraszanie zaklęć pozostających w grze. Też uzyskują +3 do poziomu ich rozproszenia czy dalej rozprasza się na poziomie z podręcznika?

Back to top
View user's profile
Nars
Nieświadomy
Nieświadomy

Nars

Offline

Joined: sierp 24, 2019
Posts: 1

Post Post subject: Re: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Sb sierp 24, 2019 10:06 AM
Reply with quote

Witam,
Pomóżcie proszę w temacie paru pytań które nie są dla mnie całkiem jasne:
1) Czy jest jakiaś określona ilość i rodzaj przeszkód na terenach miejskich i wiejskich - gramy według starych zasad a kumpel prowadzi Leśne Elfy z moim "ulubionym" ich czarem - pieśń drzew - siłą rzeczy nie zależy mi żeby z każdej strony było milion lasów na wsi, parków w mieście, a z drugiej strony zdarza nam się że na wsi jest od grom budynków które są umownie nazywane drewutnią, chatką leśnika itp co w efekcie powoduje że że nasze tereny miejskie i wiejskie wyglądają tak samo. Shocked
2) Czy w pierwszej rundzie po wystawieniu postaci jest możliwość szarży i stzelania ?
3) Czy wspinaczka jest traktowana jako normalny ruch - czyli np. czy można po niej strzelać/czarować itp.

Będę wdzięczny za pomoc.

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Sb sierp 24, 2019 10:27 AM
Reply with quote

1. W rozdziale Scenariusze znajdziesz następujące informacje...
Quote::
Przygotowanie pola bitwy ‘wewnątrz murów’:
Kiedy dobiegnie końca rekrutacja kompanii lub gracze zakończą sekwencję po potyczce, przychodzi czas na przygotowanie pola bitwy, na którym rozegra się potyczka.
Zgodnie z zasadami podanymi w rozgrywanym scenariuszu gracze rozstawiają wspólnie elementy terenu, takie jak makiety budynków, ruiny, nawiedzone lasy, skaliste wzgórze, drogi, rzeki, a nawet magiczne monumenty. Dobrze przygotowane pole bitwy nie dość, że jest wyzwaniem dla strategicznych umiejętności graczy, to na dodatek wspaniale wygląda. Daje to graczom szansę przygotowania scenerii potyczki i sprawienia, by część Starego Świata ożyła.
Gracze rozstawiając elementy terenu powinni wziąć pod uwagę kilka czynników. Po pierwsze przynajmniej połowa pola bitwy powinna być zastawiona elementami terenu, a połowa z wystawionych elementów terenu powinna być wzniesieniami lub budynkami piętrowymi o wysokości przynajmniej 2”. Należy jednocześnie pamiętać, że ustawienie wzniesień lub budynków piętrowych na obrzeżach pola bitwy spowoduje, że kompanie specjalizujące się w strzelaniu zyskają znaczną przewagę. Z kolei umieszczenie wzniesień lub budynków piętrowych w rejonie środka pola bitwy sprawi, że szanse drużyn się wyrównają a elementy terenu nabiorą w trakcie rozgrywki większego znaczenia. Warto też udostępnić wiele dróg przejścia, takich jak drzwi, schody, drabiny czy kładki, pozwalając w miarę możliwości wszystkim modelom zaangażowanym w potyczkę na poruszanie się po wzniesieniach lub budynkach piętrowych. Przy czym, aby urozmaicić rozgrywkę nie każdy element terenu będący wzniesieniem lub budynkiem piętrowym powinien być łatwo dostępny.

Quote::
Przeszkadzajki:
Kiedy gracze rozstawili już elementy terenu zapewne powstały ulice, place i inne mniejsze lub większe przestrzenie. Warto umieścić na nich rozmaite przeszkadzajki – kawałki gruzu, wraki powozów, resztki konstrukcji i wreszcie zwykłe śmieci czy porzucone skrzynie z żywnością. To dość ważne, szczególnie w przypadku kompanii, które niezbyt dobrze władają bronią dystansową – albo gracz w trakcie przygotowywania pola bitwy zlikwiduje aleję strzelców, albo będzie się musiał później mocno napocić, żeby jego drużyna zdołała podejść do wroga.
Przeszkadzajki, podobnie jak elementy terenu, powinny zostać rozstawione przez graczy naprzemiennie. Zaleca się aby każdy z graczy rozstawił na całym stole co najmniej 4 przeszkadzajki.

Quote::
Drabiny:
Podobnie jak przeszkadzajki, również drabiny stanowią ważny element pola bitwy, szczególnie w przypadku wielopoziomowych makiet. Poruszanie się po drabinach jest znacznie bezpieczniejsze niż wspinaczka czy skakanie.
Zaleca się aby przynajmniej połowa wielopoziomowych makiet wyposażona była w drabiny. Co więcej, drabiny mogą łączyć ze sobą poszczególne piętra nie tylko w pionie ale i w poziomie…

...i w końcu:

Quote::
Przygotowanie pola bitwy ‘poza murami’:
Tak jak makiety zrujnowanych budynków są ważnym elementem terenu podczas rozgrywania scenariuszy ‘wewnątrz murów’, tak prastare drzewa pełnią ważną rolę podczas rozgrywania wiejskich potyczek. W trakcie przygotowań do potyczki toczącej się ‘poza murami’ gracze rozstawiają wspólnie elementy terenu, takie jak makiety starożytnych ruin, nawiedzonych lasów, skalistych wzgórz, rzek, gościńców, czy w końcu prastarych drzew. Choć prastare drzewa w bezpośredni sposób związane są z celem kilku zaledwie scenariuszy, to w trakcie każdej potyczki na polu bitwy powinno być rozstawionych od kilku do tuzina reprezentujących samotne drzewa elementów terenu.
Podobnie jak w przypadku rozgrywek miejskich gracze rozstawiając elementy terenu ‘poza murami’ powinni wziąć pod uwagę kilka czynników. Po pierwsze przynajmniej połowa pola bitwy powinna być zastawiona elementami terenu, a połowa z wystawionych elementów terenu powinna być wzniesieniami o wysokości przynajmniej 2”. Należy jednocześnie pamiętać, że ustawienie wzniesień na obrzeżach pola bitwy spowoduje, że kompanie specjalizujące się w strzelaniu zyskają znaczną przewagę. Z kolei umieszczenie wzniesień w rejonie środka pola bitwy sprawi, że szanse drużyn się wyrównają a elementy terenu, nabiorą w trakcie rozgrywki większego znaczenia. Przy czym, aby urozmaicić rozgrywkę nie każdy element terenu będący wzniesieniem powinien być łatwo dostępny.

2. Jeżeli model przeciwnika znajduje się w zasięgu to tak.

3. Tak, pod warunkiem że model nie poruszy się o więcej niż jego Szybkość w calach.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Wt sierp 27, 2019 09:03 AM
Reply with quote

Wątek jest kontynuowany na nowym Forum Warheim FS.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
<
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku

 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
Sticky
No new posts Frostgrave Pytania 7 Staś 3707 Pytania
 Śr sierp 10, 2016 01:28 PM 
drachu View latest post
Normal
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Mitterherbst...
...do wersji podręcznika Mitterherbst.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 18, 19, 20 ]
296 quidamcorvus 40501 Dyskusja ogólna (pyta...
 Pn stycz 15, 2018 03:09 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2k6...
...do wersji podręcznika 2k6.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 64, 65, 66 ]
983 quidamcorvus 142125 Re: Dyskusja ogólna (...
 Śr czerw 21, 2017 03:20 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Pytania & odpowiedzi [Mordheim] Pytania różne
Gdy w trakcie rozgrywki wyjdą niejasności
[ Go to pageGo to page: 1 ... 26, 27, 28 ]
407 Izwor 191801 Pytania różne
 Pn kwiet 30, 2017 06:01 PM 
M.T. View latest post
No new posts Kostnica Pytania i odpowiedzi [AoS]
[ Go to pageGo to page: 1, 2, 3 ]
42 Staś 13882 Pytania i odpowiedzi [...
 Śr marca 22, 2017 02:12 PM 
wellofeternity View latest post
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

_TOGGLE O użytkowniku

The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy