Azylium  
_TOGGLE_TOGGLE
_TOGGLE Menu główne

_TOGGLE Polecamy



































_TOGGLE Styl
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.

ForumsPro › Oddział WARHEIM FS › Dyskusja ogólna [Warheim FS] › Pytania i odpowiedzi...
Pytania i odpowiedzi...
Pytania & odpowiedzi, spostrzeżenia, propozycje i modyfikacje.
Users browsing this topic: Brak
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku
<
1 2 3 4 5 6 7 8 9
>
View previous topic :: View next topic
Author Message
Pepe
Widzący
Widzący

Pepe

Offline

Joined: grud 29, 2011
Posts: 1520
Location: Kęty
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn May 06, 2019 06:26 PM
Reply with quote

Zawsze tak graliśmy. Zresztą masz to napisane w przytoczonym opisie Very Happy

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn May 06, 2019 07:43 PM
Reply with quote

Kumulują się.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
skuzman
Nieświadomy
Nieświadomy

skuzman

Offline

Joined: marca 09, 2019
Posts: 3

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Wt czerw 11, 2019 08:12 PM
Reply with quote

Witam,
Kilka pytań jakie naszły mnie po kilku grach:
1. Czy model, który ma szypkość niższą niż drabina/ściana/itp na którą chciałby się wdrapać to czy może wspinać się na raty? Przykład ziomek z szybkością 4 wspina się na drabinę która ma 6 cali wysokości czy wtedy może w 1 turze wejść na 4 cale, “zawisnąć” i w następnej turze dowspinać brakujące 2 cale? Jeżeli tak to czy można taki model zawieszony zaszarżować (po tej samej drabinie)?
2. I jeszcze trochę bardziej ogólnie - Jest szarża nurkująca ale czy jest szarżą wspinaczkowa? (IMO nie)
3. Model, który powstał po oszołomieniu w walce wręcz atakuje jako ostatni, model, z którym jest związany ma broń dwuręczną czyli uderza z zasadą uderza jako ostatni. Czy te zasady są tożsame i w tym momencie oba modele powinny porównać inicjatywę i ewentualnie rzucić kostką?
4. Czy szpieg może zinfiltrować Goblińskiego Fanatyka (sporną kwestią z przeciwnikiem był zapis "zapisać jedną z wrogich grup stronników złożoną z pieszych modeli na podstawkach 25x25 mm i mniejszych" sugerującą kwadratowe podstawki a fanatyk jest na okrągłej, choć z drugiej strony z matematycznego punktu widzenia ta podstawka jest mniejsza od 25 kwadraciaka)
5. Przy rekrutacji modelu opisane przy nim bronie i pancerz są wliczone w koszt modelu?
6. Przy obliczaniu prestiżu dla danej grupy stronników powinienem pomnożyć zdobyte doświadczenie przez ilość modeli w grupie?
7. Czy do prestiżu należy doliczyć ekwipunek początkowy?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Wt czerw 11, 2019 08:33 PM
Reply with quote

1. Drabina jest traktowana jak teren otwarty, więc można.

2. Jeśli model może się wspinać i widzi cel, to może zaszarżować. Trzeba tylko rozważyć, czy szarżowany nie będzie bronił wzniesienia.

3. Nie. Model który powstał uderza na samym końcu.

4. Może. (Choć zgodnie z intencją nie powinien, więc prawdopodobnie zostanie to poprawione w kolejnej edycji.)

5. Jest wliczone.

6. Tak.

7. Tak.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
verdome
Przytomny
Przytomny

verdome

Offline

Joined: sierp 01, 2018
Posts: 73

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pt czerw 21, 2019 08:55 PM
Reply with quote

2 pytania:
- Kiedy i ile razu testujemy trafienia z błogosławionego muru (tajemnicza budowla)
- Czy mag-dowódca który odszedł w glorii wybuchu atomowego może zostać odkupiony jako zwykły mag (banda Nurglitów)

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pt czerw 21, 2019 10:06 PM
Reply with quote

1. Za każdym razem gdy model znajdzie się w odległości do 6” od krawędzi Błogosławionego Muru. Pierwszy test gdy znajdzie się w odległości 6", czyli najprawdopodobniej na koniec fazy ruchu, a jeśli w kolejnych rundach dalej będzie w pobliżu to na początku tury.

2. Zobacz paragraf 'Śmierć dowódcy':
Quote::
Kolejny wyjątek stanowią drużyny w których DOWÓDCA jest MAGIEM lub DUCHOWNYM lub KOWALEM RUN. W przypadku śmierci takiej postaci, nowo mianowany DOWÓDCA w momencie gdy osiągnie kolejny poziom doświadczenia, oprócz normalnej procedury związanej z awansem, zaczyna podlegać wymienionym w opisie drużyny ZASADOM SPECJALNYM dotyczącym poprzednika. Ponadto, od tej pory model uważany jest za MAGA lub DUCHOWNEGO lub KOWALA RUN i podlega wszystkim odpowiednim zasadom specjalnym.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Blumstein
Przebudzony
Przebudzony

Blumstein

Offline

Joined: list 13, 2017
Posts: 178

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Wt czerw 25, 2019 08:11 AM
Reply with quote

Pytałem o to już wcześniej przy okazji pistoletów strzałkowych, ale chciałbym się upewnić że ma to zastosowanie do broni miotanych.

Czy jeżeli używam broni miotanej w reakcji na szarżę, a przeciwnik mimo to do mnie dojdzie, to czy w trakcie walki mam do dyspozycji tylko "jedną rękę" i niezależnie od tego czy mam tarczę lub sztylet, to używam jedynie broni głównej?

Back to top
View user's profile AIM Address
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Wt czerw 25, 2019 08:39 AM
Reply with quote

Nie. Stój i strzelaj nie ma wpływu na zestaw którym walczy model.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Blumstein
Przebudzony
Przebudzony

Blumstein

Offline

Joined: list 13, 2017
Posts: 178

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Wt czerw 25, 2019 09:56 PM
Reply with quote

Aaa czyli jeśli mam pistolet strzalkowy to nadal mogę używać dwóch broni w walce wręcz?

Back to top
View user's profile AIM Address
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Śr czerw 26, 2019 05:27 AM
Reply with quote

Blumstein wrote:
Aaa czyli jeśli mam pistolet strzalkowy to nadal mogę używać dwóch broni w walce wręcz?
Tak. Stój i strzelaj jest w innej fazie niż walka wręcz.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Blumstein
Przebudzony
Przebudzony

Blumstein

Offline

Joined: list 13, 2017
Posts: 178

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Śr czerw 26, 2019 09:03 AM
Reply with quote

O kurcze, wyglada na to ze mocno dawalem ludziom fory w lokalnych grach i na ostatnim turnieju - bylem przekonany, ze model trzyma pistolet strzalkowy w łapie a w drugiej bron glowna, ale nie moze uzywac tego pistoletu w walce wrecz jak normalnej broni prochowej xD

Back to top
View user's profile AIM Address
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Re: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Śr czerw 26, 2019 09:04 AM
Reply with quote

Blumstein wrote:
O kurcze, wyglada na to ze mocno dawalem ludziom fory w lokalnych grach i na ostatnim turnieju - bylem przekonany, ze model trzyma pistolet strzalkowy w łapie a w drugiej bron glowna, ale nie moze uzywac tego pistoletu w walce wrecz jak normalnej broni prochowej xD
Czyli na najbliższym turnieju można spodziewać się awansu w klasyfikacji? Wink


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
Blumstein
Przebudzony
Przebudzony

Blumstein

Offline

Joined: list 13, 2017
Posts: 178

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Sb czerw 29, 2019 03:15 PM
Reply with quote

Myślę że gorzej być nie może! Very Happy

Back to top
View user's profile AIM Address
verdome
Przytomny
Przytomny

verdome

Offline

Joined: sierp 01, 2018
Posts: 73

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn lip 22, 2019 09:14 AM
Reply with quote

Czy można zrezygnować z zasady której podlega model? Chodzi mi o lekką kawalerię.

Jeśli nie to jak liczyć pancerz lekkiej kawalerii w kropierzu?

Back to top
View user's profile
quidamcorvus
o. Założyciel
o. Założyciel

quidamcorvus

Offline

Joined: marca 06, 2011
Posts: 8643
Location: Katowice/Żory, śląskie
Filia Śląska

Post Post subject: Pytania i odpowiedzi...
Posted: Pn lip 22, 2019 10:01 AM
Reply with quote

Nie można. Lekka jazda nie może używać kropierza.


_________________
Back to top
View user's profile Visit poster's website AIM Address Skype
<
1 2 3 4 5 6 7 8 9
>
Post new topic This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Wersja do druku

 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
Sticky
No new posts Frostgrave Pytania 7 Staś 3618 Pytania
 Śr sierp 10, 2016 01:28 PM 
drachu View latest post
Normal
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) Mitterherbst...
...do wersji podręcznika Mitterherbst.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 18, 19, 20 ]
296 quidamcorvus 40042 Dyskusja ogólna (pyta...
 Pn stycz 15, 2018 03:09 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Dyskusja ogólna [Warheim FS] Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2k6...
...do wersji podręcznika 2k6.
[ Go to pageGo to page: 1 ... 64, 65, 66 ]
983 quidamcorvus 141426 Re: Dyskusja ogólna (...
 Śr czerw 21, 2017 03:20 PM 
quidamcorvus View latest post
No new posts Pytania & odpowiedzi [Mordheim] Pytania różne
Gdy w trakcie rozgrywki wyjdą niejasności
[ Go to pageGo to page: 1 ... 26, 27, 28 ]
407 Izwor 191031 Pytania różne
 Pn kwiet 30, 2017 06:01 PM 
M.T. View latest post
No new posts Kostnica Pytania i odpowiedzi [AoS]
[ Go to pageGo to page: 1, 2, 3 ]
42 Staś 13610 Pytania i odpowiedzi [...
 Śr marca 22, 2017 02:12 PM 
wellofeternity View latest post
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

_TOGGLE O użytkowniku

Witaj Nieznajomy


Członkowie:
Ostatni: dzikusbb
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 458

Na stronie:
Użytkownicy: 0
Goście: 141
_BBOT: 0
Razem: 141
Kto gdzie jest:
 Goście:
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Groups
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Archiwum artykułów
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Archiwum artykułów
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
Moje konto
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro
ForumsPro

Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!

The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners. We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster.
This web site is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited. Adeptus Astartes, Battlefleet Gothic, Black Flame, Black Library, the Black Library logo, BL Publishing, Blood Angels, Bloodquest, Blood Bowl, the Blood Bowl logo, The Blood Bowl Spike Device, Cadian, Catachan, the Chaos device, Cityfight, the Chaos logo, Citadel, Citadel Device, City of the Damned, Codex, Daemonhunters, Dark Angels, Dark Eldar, Dark Future, the Double-Headed/Imperial Eagle device, 'Eavy Metal, Eldar, Eldar symbol devices, Epic, Eye of Terror, Fanatic, the Fanatic logo, the Fanatic II logo, Fire Warrior, Forge World, Games Workshop, Games Workshop logo, Genestealer, Golden Demon, Gorkamorka, Great Unclean One, the Hammer of Sigmar logo, Horned Rat logo, Inferno, Inquisitor, the Inquisitor logo, the Inquisitor device, Inquisitor:Conspiracies, Keeper of Secrets, Khemri, Khorne, Kroot, Lord of Change, Marauder, Mordheim, the Mordheim logo, Necromunda, Necromunda stencil logo, Necromunda Plate logo, Necron, Nurgle, Ork, Ork skull devices, Sisters of Battle, Skaven, the Skaven symbol devices, Slaanesh, Space Hulk, Space Marine, Space Marine chapters, Space Marine chapter logos, Talisman, Tau, the Tau caste designations, Tomb Kings, Trio of Warriors, Twin Tailed Comet Logo, Tyranid, Tyrannid, Tzeentch, Ultramarines, Warhammer, Warhammer Historical, Warhammer Online, Warhammer 40k Device, Warhammer World logo, Warmaster, White Dwarf, the White Dwarf logo, and all associated marks, names, races, race insignia, characters, vehicles, locations, units, illustrations and images from the Blood Bowl game, the Warhammer world, the Talisaman world, and the Warhammer 40,000 universe are either ®, TM and/or © Copyright Games Workshop Ltd 2000-2009, variably registered in the UK and other countries around the world. Used without permission. No challenge to their status intended. All Rights Reserved to their respective owners.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy