Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0

All Posts
<
1 2 3 ... 39 40 41 ... 44 45 46
>
Forum IndexDyskusja ogólna [Warheim FS]

#586: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0 Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Pt list 08, 2013 07:26 AM
    ----
Ogólna zasada jest taka, że kwestię pojmania należy rozegrać zaraz po potyczce.

Wszelkie inne możliwości, to już kwesta umówienia się graczy.

#587: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0 Author: Benek Post Posted: Pt list 08, 2013 10:12 AM
    ----
Uściślę pytanie. Czy przygotowując kartę drużyny do rozegrania scenariusza Misja Ratunkowa doliczam punkty doświadczenia pojmanego modelu, punkty za model i punkty za posiadane przez niego magiczne przedmioty do ogólnego prestiżu drużyny (chociażby w celu ustalenia czy działa zasada żółtodzioby i w jakim zakresie) ?

#588: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0 Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Pt list 08, 2013 05:03 PM
    ----
Tak. Formalnie model wciąż pozostaje na twojej karcie drużyny.

#589: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0 Author: Pepe , Location: Kęty Post Posted: Pt list 08, 2013 06:08 PM
    ----
To bez sensu. Skoro model nie w posiadaniu gracza tylko przeciwnika. Powinien zostać usunięty z KD.

#590: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0 Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Pt list 08, 2013 06:14 PM
    ----
Pepe wrote:
To bez sensu. Skoro model nie w posiadaniu gracza tylko przeciwnika. Powinien zostać usunięty z KD.
Usunięcie modelu z KD jest równoznaczne z wyrzuceniem z drużyny.
Jeżeli model pauzuje w wyniku odniesionych ran, nie usuwasz go z KD, wliczasz do Presiżu, a w potyczce nie bierze udziału.
Tutaj chodzi o to samo.

#591: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0 Author: Pepe , Location: Kęty Post Posted: Pt list 08, 2013 06:29 PM
    ----
A jak wygląda kwestia rabowania magicznego przedmiotu arkanu? Bo taki przedmiot może posiadać tylko mag/duchowny. Tzn. że innego rodzaju bohater nie może z takiego rodzaju przedmiotu ograbić maga/duchownego?

#592: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0 Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Pt list 08, 2013 06:41 PM
    ----
Pepe wrote:
A jak wygląda kwestia rabowania magicznego przedmiotu arkanu? Bo taki przedmiot może posiadać tylko mag/duchowny. Tzn. że innego rodzaju bohater nie może z takiego rodzaju przedmiotu ograbić maga/duchownego?

Można ograbić, choć jeżeli grabieżca nie jest magiem albo duchownym to nie będzie mógł używać przedmiotu, ale będzie mógł go na przykład sprzedać.
Quote::
Arkana:
Arkana są magicznymi przedmiotami, które w określony sposób podnoszą magiczną moc MAGÓW i DUCHOWNYCH. Arkanów używać mogą jedynie MAGOWIE i DUCHOWNI, a żaden bohater nie może mieć więcej niż jeden tego typu przedmiot.

#593: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0 Author: Areo Post Posted: Pn list 11, 2013 02:27 PM
    ----
Jeżeli machiny nie są bronią dystansową,to rozumiem,że nie działa na nie ochrona magiczna ze splotu uroku,ani nie liczą się przy zadaniu specjalnym strzelcy?
Jeśli bohater ma elfi płaszcz i dosiada orla,to czy mogą być wystawieni w skaucie?Czy trafianie w orła też jest z karą -1 za płaszcz?Jak to rozpatrywać?
Czy jeżeli bohater opuszcza potyczkę,to czy można mu przydzielić PD z zadania?

#594: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0 Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Pn list 11, 2013 11:39 PM
    ----
1. Tak, dobrze rozumiesz.
2. Jako zwiadowcę nie. Co do strzelania, to ponieważ, na potrzeby fazy strzelania:
Quote::
Potwór i jego kawalerzysta są pojedynczym modelem, a co za tym idzie, traktowani są jako pojedynczy cel. Nie ma możliwości określenia, czy strzela się w jeźdźca, czy w wierzchowca. Ponadto, ze względu na fakt, że potwór jest DUŻYM CELEM, przeciwnik ma prawo dodać +1 do wyniku rzutu na trafienie.
Uwzględnia się modyfikator, który generuje Płaszcz Elfów.
3. Nie. Nie zdobywa PD za udział w potyczce, nie zdobywa też za ewentualne zadania specjalne.

#595: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0 Author: Pepe , Location: Kęty Post Posted: Wt list 12, 2013 08:45 PM
    ----
Przy Wielkim Orle w Leśnych Elfach nie ma określonego rodzaju ataku jaki zadaje. Czy jest to broń naturalna?

#596: Re: Dyskusja ogólna (pytania & odpowiedzi) 2.0 Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Śr list 13, 2013 02:46 AM
    ----
Pepe wrote:
Przy Wielkim Orle w Leśnych Elfach nie ma określonego rodzaju ataku jaki zadaje. Czy jest to broń naturalna?
Tak.
Quote::
BROŃ/PANCERZ: Wielkie Orły posiadają zdolność broń naturalna z cechą oręża PRZEBICIE PANCERZA. Wielkie Orły nigdy nie mogą używać oręża i pancerzy.
Poprawiłem.

#597: Re: [Warsztat] Podręcznik... Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Śr list 13, 2013 03:50 AM
    ----
Jak wiecie prace nad kolejną wersją podręcznika do Warheim FS zajmują mi ostatnio większość wolnego czasu, choć po prawdzie niewiele tego czasu jest, co widać choćby w spadku aktywności modelarskiej. Na szczęście przygotowania do wypuszczenia kolejnej edycji powoli zbliżają się do końca. Poniżej mam dla szanownego państwa-draństwa plik, w którym zawarłem większość zmian, jakie pojawią się w kolejnej edycji. Większość, bo z pewnością część zapomniałem wpisać.

Polecam także wątki na Azylium, gdzie z lektury pytań i odpowiedzi oraz erraty szanowne państwo-draństwo może dowiedzieć się więcej.

Errata, czyli co nowego pojawi się w edycji 0.16.

#598: [Warsztat] Podręcznik... Author: Pepe , Location: Kęty Post Posted: Śr list 13, 2013 11:54 AM
    ----
Nie zauważyłem zapisu odnośnie Leśnych Elfów i zabójczego strzału który miał być ograniczony.
Dlaczego obniżyłeś ceny pancerzy?
Mam jeszcze jedną propozycję odnośnie stworzeń pojawiających się w wyniku zdarzenia losowego, żeby nie mogły opuścić stołu dobrowolnie czy też wtedy gdy poruszają się w losowym kierunku. Co to za frajda jak pojawi Ci się Spawn i za chwilę da nogę za krawędź stołu.
Dlaczego Zwierzoludzie mogą wynająć tylko jednego Bestigora? Co będzie w zamian?

#599: [Warsztat] Podręcznik... Author: quidamcorvus , Location: Katowice/Żory, śląskie Post Posted: Śr list 13, 2013 12:53 PM
    ----
Zabojczy strzal uwzglednilem w podreczniku. Zreszta jak napisalem nie wszystko udalo mi sie uwzglednic w erracie. Alzheimer robi swoje Wink

Ceny obnizylem bo pancerze byly za drogie.

Odnosnie zdarzen losowych uwzglednie twoje uwagi.

Za bestigora nie bedzie nic w zamian. Jak wiekszosc nieludzkich kompanii (za wyjatkiem nieumarlych) zwierzoludzie zaczynac beda z 4 bohaterami.

#600: [Warsztat] Podręcznik... Author: Pepe , Location: Kęty Post Posted: Śr list 13, 2013 02:22 PM
    ----
Myślę, że brak posiadania piątego bohatera może trochę zaburzyć równowagę biorąc pod uwagę, że Zwierzoludzie są +1 poziom oraz mają dopłaty do przedmiotów.



Forum IndexDyskusja ogólna [Warheim FS]
<
1 2 3 ... 39 40 41 ... 44 45 46
>
Page 40 of 46